SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro oslabio prema dolaru, u fokusu političke neizvjesnosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.05.2017. - 15:51:11
LONDON - Euro je u utorak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, u opreznom trgovanju zbog niza najnovijih neizvjesnosti na europskoj političkoj sceni povezanih s Italijom, Grčkom i Velikom Britanijom.

U takvom ozračju euro je skliznuo jutros oko 0,25 posto prema dolaru, na 1,1135 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je, pak, blagih 0,2 posto.

Među ključnim razlozima takvih kretanja tečaja eura, po riječima analitičara, nove su naznake da bi se u Italiji izbori mogli održati već u rujnu. Euro su pritisnuli i podaci o slaboj inflaciji u Španjolskoj i jednoj njemačkoj saveznoj državi, a njegovu slabljenju pomogle su i poruke predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija iz jučerašnjeg istupa, koje pokazuju ustrajnost na daljnjim poticajima za gospodarstvo.

"Znali smo da će se Italija ponovo vratiti u fokus ulagača a, čini se, da će se tržišta ovoga ljeta ponovo morati suočiti s bojaznima vezanim uz izbore i populizam. To je, dakako, uteg za euro", komentirala je valutna analitičarka Rabobanka Jane Foley.

U utorak su, nakon produljenog vikenda zbog praznika, vrata ponovno otvorila američka i britanska tržišta. Dionice talijanskih banaka i drugih vodećih kompanija oštro su oslabile drugi dan zaredom, a u crvenom su bila i druga značajnija tržišta, uključujući francusko gdje su dionice oslabile jedan posto. Takvo ozračje ulagače je okrenulo japanskom jenu, tradicionalnoj valuti-utočištu za kapital u neizvjesnim vremenima na političkom i gospodarskom planu.

Jen je u takvim okolnostima jutros ojačao oko 0,3 posto prema dolaru i oko 0,6 posto prema euru.

S druge strane, britanska funta ponovno se našla pod pritiskom, nakon kratkog predaha u ponedjeljak kada londonska tržišta nisu radila zbog praznika. U fokusu ulagača bile su najnovije ankete koje pokazuju da se prednost konzervativaca premijerke Therese May pred oporbenim laburistima smanjila na 5-6 postotnih bodova.

Nakon blage stabilizacije u ponedjeljak, funta je jutros skliznula svega 0,1 posto prema dolaru, na 1,2831 dolara, i drži se iznad najnižih razina u tri tjedna, od 1,2775 dolara, na koje se u jednom trenutku spustila u petak.

Ulagači prate i situaciju u Grčkoj ponajprije vezano za otplatu dugova koji uskoro stižu na naplatu toj članici eurozone.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.