SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro oslabio prema dolaru zbog zabrinutosti za njemačku ekonomiju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.01.2019. - 12:28:17
LONDON - Tečaj eura skliznuo je na međunarodnim tržištima prema dolaru zbog zabrinutosti ulagača oko usporavanja njemačkog gospodarstva u kontekstu pojačane bojazni od posustajanja rasta na globalnoj razini.

Eurom se tako jutros trgovalo po 1,1428 dolara, što znači da mu je cijena prema dolaru oslabila oko 0,4 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je u takvom ozračju za 0,1 posto, na 95,48 bodova.

Usporio rast njemačkog gospodarstva

U fokusu tržišta bio je preliminarni podatak njemačkog statističkog ureda koji je pokazao da je njemački bruto domaći proizvod (BDP) u 2018. porastao za 1,5 posto, što je njegov najslabiji rast u pet godina. Prema kalendarski usklađenim podacima, rast najvećeg europskog gospodarstva usporio je na 1,5 posto, s 2,5 posto u 2017., objavio je statistički ured.

Investitori pomno prate i kretanje tečaja britanske funte, s obzirom na to da većina očekuje da premijerka Theresa May neće dobiti podršku parlamenta za sporazum o Brexitu.

Tečaj funte uoči glasovanja u britanskom parlamentu ostao je nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem pa se njome jutros trgovalo po 1,2871 dolara. Time joj se cijena zadržala nedaleko najviših razina u dva mjeseca od 1,2930 dolara, koliko je nakratko zabilježila u ponedjeljak.

Pad njemačke industrije pritisnuo euro

Prošlotjedni podaci o padu njemačke industrijske proizvodnje pritisnuli su euro i ojačali zabrinutost oko usporavanja najvećeg europskog gospodarstva. Njemački izvoznici pogođeni su slabijom globalnom potražnjom i trgovinskim sukobima izazvanim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dolar je u utorak oslabio jer investitori sve više strahuju da bi zbog usporavanja globalnog rasta američka središnja banka Fed mogla uzeti predah u ciklusu podizanja kamatnih stopa. U takvom ozračju od početka je godine prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta oslabio više od jedan posto.

Raspoloženje investitora donekle su popravila najnovija obećanja kineske vlade o poticajnim mjerama za kinesko gospodarstvo na fiskalnom i monetarnom planu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.