SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro pao prema dolaru nakon njemačkih podataka o inflaciji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.03.2017. - 17:43:56
LONDON - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, skliznuvši nakratko na najniže razine u devet dana, nakon što su preliminarni podaci o regionalnoj inflaciji u Njemačkoj pokazali izrazitije usporavanje rasta cijena na godišnjoj razini.

Euro je u takvom ozračju u jednom trenutku skliznuo na 1,0737 dolara, nakon što je objavljeno da se godišnja stopa inflacije u njemačkoj saveznoj državi Saskoj spustila na 1,8 posto, s 2,4 posto u mjesecu ranije.

Time se zajednička europska valuta spustila s najviših razina u četiri i pol mjeseca od 1,0906 dolara, koje je u jednom trenutku dosegnula u ponedjeljak zbog očekivanja polaganog zaokreta u monetarnoj politici eurozone u smjeru podizanja kamatnih stopa.

Slabljenje eura pomoglo je dolarovu indeksu, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, da ostane na dobitku blagih 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 100,15 bodova.

Oporavak dolara pritisnuo je i britansku valutu, koja je u posebnom fokusu nakon što je u srijedu premijerka Theresa May podnijela službeni zahtjev za izlazak Britanije iz Europske unije. Funta je jutros skliznula 0,1 posto prema dolaru, na 1,2414 dolara.

Na raspoloženje ulagača u Europi jutros su ponajviše djelovali prvi podaci o regionalnoj inflaciji u Njemačkoj koji tržištima obično služe kao svojevrsni orijentir u pogledu procjena kretanja inflacije u eurozoni u cjelini.

U potrazi za novim smjernicama u pogledu monetarne politike u eurozoni, ulagači će tijekom dana pratiti pozorno najnovije izjave dužnosnika ECB-a kako bi vidjeli potkrepljuju li informacije iz Reutersova izvješća objavljenog u srijedu, temeljenog na izjavama neimenovanih izvora. Prema tim izvorima, dužnosnici ECB-a bili su zatečeni kretanjima na tržištima valuta koja su počela računati s mogućim povećanjem kamatnih stopa u eurozoni u prvoj polovini iduće godine, pa će tako nastojati na redovnoj travanjskoj sjednici pokušati uvjeriti ulagače da razdoblje jeftinog novca teško da je završilo.

"Doista bismo željeli razmotriti još neke pokazatelje i tek onda izvoditi zaključke, no jučerašnje izvješće koje se poziva na izvore iz ECB-a prigušilo je raspoloženje kada je riječ o euru", komentirao je valutni analitičar Josh O′Byrne iz odjela u Citigroupu za valute 10 vodećih gospodarstava svijeta (G10).

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.