SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro pod pritiskom političkih neizvjesnosti zbog izbornog rezultata u Italiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.03.2018. - 15:54:32
LONDON - Tečaj eura se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u sedam tjedana prema dolaru, pritisnut neizvjesnostima zbog rezultata talijanskih parlamentarnih izbora.

Euro je u prijepodnevnom trgovanju kliznuo 0,3 posto prema dolaru, na 1,2269 dolara, što je nedaleko najnižih razina u sedam tjedana od 1,21545 dolara, na koje je u jednom trenutku skliznuo u četvrtak.

Zajednička europska valuta oslabila je i 0,7 posto prema jenu, na 129,35 jena, najnižu razinu od kraja kolovoza.

Euro je nakratko jutros za vrijeme rada azijskih tržišta dosegnuo 1,2360 dolara, najvišu razinu u dva tjedna, nakon što je anketa u Njemačkoj pokazala da su tamošnji socijaldemokrati poduprli ulazak u veliku koaliciju s konzervativcima kancelarke Angele Merkel. Takva vijest naznačila je kraj razdoblja obilježenog političkim neizvjesnostima u najvećem europskom gospodarstvu.

Međutim, ubrzo nakon toga cijena eura spustila se 0,8 posto, prema najnižim razinama u sedam tjedana, pod utjecajem rezultata nedjeljnih parlamentarnih izbora koji su završili s daleko nejasnijim ishodom nego što se očekivalo, uz povijesni proboj antiestablišmentskih stranaka.

"Prisutan je određen oprez zbog ishoda talijanskih izbora i samo je njemačka anketa o glasovanju socijaldemokrata spriječila veći pad cijene eura prema dolaru", kazao je Viraj Patel, valutni analitičar u banci ING.

Italija, treće najveće gospodarstvo eurozone, suočava se s poduljim razdobljem političke nestabilnosti, upozoravaju analitičari. "Svjedočimo usponu stranaka koje izazivaju određenu neizvjesnost po pitanju provedbe reformi, stajališta u pogledu eura i formiranja koalicija, tako da to ne govori u prilog stabilnosti", kazala je Maria Paola Toschi, valutna analitičarka u JP Morgan Asset Managementu.

Dolar je jutros oslabio pak prema jenu, na 105,49 jena, i drži se nedaleko najnižih razina u 16 mjeseci, od 105,24 jena, na koje se nakratko spustio u petak.

Američku valutu pritišću prošlotjedne najave američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija, čime je potaknuo strahove od protumjera na koje se bi se mogle odlučiti najveće trgovinske sile i time pokrenuti trgovinski rat.