SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro prema dolaru na najvišoj razini u gotovo četiri tjedna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.07.2018. - 15:41:54

LONDON - Tečaj eura u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u gotovo četiri tjedna, dok su ulagači zasad zanemarili trgovinske napetosti te veću pozornost usmjerili ka solidnim gospodarskim pokazateljima.

Tečaj eura jutros je ojačao 0,3 posto, na 1,1779 dolara, što je njegova najviša razina od 14. lipnja. Podršku euru pružili su najnoviji podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa koji pokazuju rast njemačkog izvoza u svibnju za 1,8 posto u usporedbi s travnjem, kad je pao za 0,3 posto prema mjesecu ranije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je, pak, skliznuo 0,2 posto, na 93,899 bodova. U petak je pao gotovo 0,5 posto, zaustavivši se na 93,921 bodu, što su mu najniže razine od 14. lipnja, nakon objave podataka o plaćama koji su razočarali ulagače.

Plaće u SAD-u u lipnju su porasle za 0,2 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u mjesecu ranije. Takva kretanja upućuju na umjerene pritiske na inflaciju, što prigušuje očekivanja da će američka središnja banka Fed u ovoj godini povećati kamatne stope u ukupno četiri navrata, odnosno još dva putu do kraja godine.

Američko izvješće o zaposlenosti poboljšalo je donekle raspoloženje pokazavši rast zaposlenosti veći nego što se očekivalo, uz neto otvorenih 213 tisuća novih radnih mjesta u prošlom mjesecu. Takvi podaci potvrda su i da trgovinske napetosti zasad nisu smanjile zamah u gospodarstvu, pa su ulagači bili skloniji poduzimanju rizika.

"Američke plaće nisu se značajnije povećale pa neće biti ni većeg ubrzanja tempa podizanja kamatnih stopa. Ako dugoročne kamatne stope u SAD-u ne budu rasle, podrška će tada biti manja tečaju dolara prema jenu", ocijenio je Yukio Ishizuki, valutni analitičar u Daiwa Securitiesu.

Tečaj dolara prema jenu ostao je u takvom ozračju više-manje nepromijenjen u usporedbi sa završetkom trgovanju u petak, kad je skliznuo 0,2 posto, pa se dolarom jutros trgovalo po 110,49 jena.