SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Euro prema dolaru ojačao četvrti tjedan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.08.2017. - 07:11:19
LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima euro je prema dolaru ojačao i prošloga tjedna, već četvrtoga zaredom, no američka je valuta u petak nadoknadila veći dio gubitaka.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je prošloga tjedna 0,2 posto, na 1,1770 dolara, a tijekom tjedna dosegnula je i 1,1909 dolara, najvišu razinu od siječnja 2015.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao 0,1 posto, na 110,70 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 0,1 posto, na otprilike 93,77 bodova.

Zbog političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi njegovih navodnih veza s Rusijom, ali i zbog uvjerenja ulagača da Fed neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike, dolar je cijeli tjedan bio pod pritiskom.

Zbog toga je u jednom trenutku njegova vrijednost prema košarici valuta skliznula na samo 92,54 boda, najnižu razinu od svibnja prošle godine.

Međutim, većinu gubitaka dolar je nadoknadio u petak, nakon što je objavljeno da je u srpnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 209.000, znatno više od očekivanih 183.000.

Podaci o snažnom rastu zaposlenosti ukazuju na daljnje poboljšanje situacije na tržištu rada, ubrzanje rasta gospodarstva, ali i na mogućnost jačanja inflacije.

A to, kažu analitičari, otvara prostor Fedu za odluku o smanjenju golemih bilanci i daljnje povećanje ključnih kamatnih stopa.

Tako sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 50 posto izgleda da će Fed do kraja godine još jednom, treći puta ove godine, povećati kamate, dok su prije izvješća o zapošljavanju ti izgledi iznosili 46 posto.

I dok dio analitičara smatra da bi dolar u idućem razdoblju mogao imati podršku zahvaljujući očekivanjima da bi Fed ipak mogao do kraja godine zaoštriti monetarnu politiku, drugi su skeptični.

"Ovo je samo stanka u trendu slabljenja dolara", kaže Douglas Borthwick, direktor u tvrtki Chapdelaine Foreign Exchange.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.