SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro se stabilizirao dan nakon Draghijevih izjava
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.09.2018. - 14:43:44
LONDOBN - Tečaj eura u utorak se na međunarodnim tržištima donekle stabilizirao, nakon kratkotrajnog skoka dan ranije pod utjecajem izjava čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija u vezi inflacije, a stabilan je bio i dolar, pred odluku američke središnje banke Fed o kamatnim stopama.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1742 dolara, što znači da mu je cijena skliznula blagih 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, a nakon što je glavni ECB-ov ekonomist Peter Praet kazao da u Draghijevim izjavama nije bilo ničeg novog.

U trgovanju u ponedjeljak nakratko je dosegnuo najviše razine u 3,5 mjeseca nakon što je ECB-ov predsjednik Draghi izrazio optimizam u pogledu inflacije u eurozoni i rasta plaća. Analitičari su to protumačili kao signal zaoštravanja monetarne politike pa su tržišta počela špekulirati s podizanjem kamatnih stopa ujesen iduće godine, što je nakratko pružilo podršku euru.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 94,165 bodova.

Dolarom se u takvom ozračju jutros trgovalo po 112,915 jena, što znači da je na blagom dobitku u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. Jučer mu je podršku pružila objava zapisnika s posljednje sjednice japanske središnje banke Bank of Japan u kojoj su dužnosnici istaknuli da moraju razmotriti potencijalne opasnosti od vođenja ultrapopustljive monetarne politike, poput negativnog utjecaja na japanski bankarski sustav.

Na valutnim tržištima prevladava mirna trgovina jer se ulagači drže na oprezu nakon najnovijeg zaoštravanja američko-kineskog trgovinskog rata. Sjedinjene Države i Kina uvele su u ponedjeljak novi krug uzajamnih carina, uz izostanak ikakvih naznaka da bi ijedna strana mogla popustiti.

Trguje se mirno pred odluku o trećem podizanju kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini, a koje su trgovci najvećim dijelom već uračunali. Fed u utorak počinje dvodnevno zasjedanje na kojem se očekuje podizanje ključne kamatne stope za četvrt postotnog boda, odnosno njihovo osmo po redu od kraja 2015. godine.

S druge strane, čelnik ECB-a u jučerašnjem je istupu ponovio da namjeravaju zadržati kamatne stope na važećim, rekordno niskim razinama još barem do kraja ljeta iduće godine, čime je odbacio pozive nekih dužnosnika za bržim zaoštravanjem monetarne politike u eurozoni.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina

Ključne riječi:
valute ~ euro ~ dolar ~ jen ~ franak ~ funta

Podijeli sadržaj:

Vezane teme

Dolar u blagom plusu prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta

TJEDNI PREGLED: Dolar oslabio drugi tjedan zaredom, euro skočio više od 1 posto

Dolar na putu najvećeg tjednog gubitka u sedam mjeseci

Dolar prema košarici valuta blizu najnižih razina u sedam tjedana

Dolar prema jenu na najvišim razinama u dva mjeseca

Eskalacija trgovinskih napetosti pritisnula dolar drugi dan zaredom

Traži

Najčitanije Fondovi Tržište kapitala Ekonomija Kompanije Događaji