SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro skliznuo ispod najviših razina u tri godine prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.01.2018. - 15:14:57
LONDON - Euro je u utorak na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru uslijed prodaja na koje su se ulagači odlučili nakon što je njegov tečaj prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u posljednje tri godine.

Euro je jutros u takvom ozračju skliznuo na 1,2208 dolara, što znači da je oslabio 0,5 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. U ponedjeljak je nakratko dosegnuo 1,2296 dolara, najvišu razinu od prosinca 2014. godine.

Američka valuta pritom je ojačala i prema japanskoj, za 0,2 posto, na 110,75 jena. U trgovanju u ponedjeljak dolar je nakratko dotaknuo 110,32 jena, najnižu razinu u četiri mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,3 posto, na 90,509 bodova, i drži se iznad najnižih razina u tri godine, od 90,279 bodova, na koje se spustio u jučerašnjem trgovanju.

Najnovije pritiske na slabljenje eura izazvali su najnoviji medijski napisi iz Njemačke, koji se nadovezuju na jučerašnje pisanje njemačkih medija da se unutar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) razvio otpor postignutom dogovoru oko početka pregovora o sastavljanju koalicijske vlade s demokršćanima.

Euro je dodatno oslabio nakon što je Reuters, pozivajući se na tri dobro upućena izvora, izvijestio da u ECB-u trebaju više vremena za procjenu izgleda za gospodarstvo eurozone i za euro, prije ikakvih izmjena svojih poruka vezanih uz monetarnu politiku.

Podršku euru posljednjih je dana pružao optimizam ulagača u vezi gospodarskih izgleda za eurozonu, kao i očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) početi smanjivati izdašne monetarne poticaje.

Takva očekivanja poduprla je najnovija izjava ECB-ova dužnosnika Ardoa Hanssona, guvernera estonske središnje banke, koji je u ponedjeljak za njemačke novine izjavio da bi ECB mogao okončati program kupnje obveznica, težak 2.550 milijardi eura, jednim potezom nakon rujna, uz uvjet da se stanje u gospodarstvu i po pitanju inflacije razvija u skladu sa sadašnjim očekivanjima.

Dolar je u posljednje vrijeme bio pod većim pritiskom jer su sudionici tržišta sve više uvjereni da će globalni oporavak nadmašiti onaj američkog gospodarstva i time potaknuti ostale značajnije središnje banke svijeta, predvođenu ECB-om, da brže privode kraju ciklus labave monetarne politike nego što se očekivalo.

Tržišni sudionici očekuju da će u bliskoj budućnosti euro ostati snažan. Premda je fokus usmjeren na to hoće li jačanje eura uskoro početi brinuti ECB i potaknuti ga na njegovo zauzdavanje, zasad je malo naznaka koje bi govorile o takvim potezima ECB-a, kazao je valutni analitičar u tvrtki Oanda Stephen Innes.