SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro skliznuo prema najnižim razinama u dva mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.10.2018. - 15:55:31
LONDON - Tečaj eura skliznuo je u petak na međunarodnim tržištima prema najnižim razinama u dva mjeseca prema dolaru, a pritiske na njegovo slabljenje izazvala je vijest da je Europska unija uputila kritike Italiji zbog proračunskih planova.

Tečaj eura jutros je tako skliznuo na 1,1433 dolara, što je nadomak najniže razine u dva mjeseca od 1,1432 dolara, na koju je u jednom trenutku skliznuo 9. listopada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 96,091 bod, što je nedaleko njegovih najviših razina u dva mjeseca od 96,155 bodova.

Njegov uspon pripisuje se jučerašnjem slabljenje eura, koji inače čini 57 posto dolarova indeksa.

Britanska funta ojačala je nakon što je pregovarač EU-a Michel Barnier kazao da je dogovor o brexitu s Velikom Britanijom 90 posto dovršen, ali da su ostale određene prepreke.

Funtom se trgovalo po uglavnom nepromijenjenom tečaju prema dolaru u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, od 1,3038 dolara. Ojačala je, pak, blagih 0,1 posto prema euru kojim se tako trgovalo po 87,9 penija.

Japanska valuta prema američkoj je oslabila 0,23 posto, pa se dolarom jutros trgovalo po 112,48 jena.

Ovotjedno slabljenje eura prema dolaru od preko jedan posto pripisuje se političkim napetostima u vezi s talijanskim proračunom. U prvoj fazi procedure, koja bi mogla završiti time da Bruxelles odbije proračun i kazni Italiju, Europska komisija poslala je u četvrtak službenom Rimu pismo u kojem nacrt proračuna naziva "nezapamćenim" kršenjem fiskalnih propisa u EU.

Italija je treće najveće gospodarstvo 19-člane eurozone i njezina bi kriza mogla potresti blok u cjelini. Nakon vijesti o pismu EK Italiji razlika između talijanskih i njemačkih prinosa na 10-godišnje državne obveznice nakratko je porasla na najviše razine u 5,5 godina.

U ovotjednom trgovanju prevladavao je zazor investitora prema rizičnijim investicijama zbog niza razloga, uključujući jačanje napetosti između SAD-a i Saudijske Arabije, talijanski proračun i američko-kineski trgovinski sukob.

U fokusu tržišta jutros je bio i podatak da je rast kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju na godišnjoj razini usporio na 6,5 posto, što je najslabiji rast tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva od 2009. godine. Juan je jutros oslabio 0,1 posto prema dolaru i cijena mu se kreće blizu najnižih razina u dva mjeseca.