SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro stabilan prema dolaru, Fed i ECB skloni podupiranju ekonomskog rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.03.2019. - 20:01:57
LONDON - Euro je u srijedu bio stabilan prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta budući da su se trgovci usmjerili na poruke iz središnjih banaka koje signaliziraju sklonost podupiranju gospodarskog rasta.

Euro je prema dolaru bio gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,1272 dolara.

Jen je ojačao 0,3 posto prema zelenoj novčanici, na 110,31 jena za dolar.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio je nepromijenjen i iznosio je 96,736 bodova.

Trgovci su se danas fokusirali na poruke iz središnjih banaka, uključujući prošlotjednu sjednicu američkog Feda i današnji govor predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija.

Fed je prošlog tjedna izrazitije snizio procjene rasta američkog gospodarstva u ovoj godini a blago je snizio procjene inflacije, praktički odustajući od planiranog podizanja kamatnih stopa u ovoj godini. Trgovci su to protumačili kao moguću naznaku završetka trogodišnjeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike.

Čelnik ECB-a Draghi danas je izjavio da bi ECB - bude li potrebno - mogao ponovo odgoditi podizanje ključnih kamatnih stopa u eurozoni. Analitičari pak napominju da je takav smjer monetarne politike već uračunat u cijenu eura.

"Unatoč prošlotjednim Fedovim naznakama blaže monetarne politike dolar neznatno jača jer su ulagači i dalje zabrinuti za svjetski gospodarski rast. Druge pak središnje banke ustraju u poticajnoj monetarnoj politici ili se okreću u tom smjeru", napisali su u bilješci klijentima analitičari nizozemske banke ING.

Među ostalim je valutama britanska funta oslabila prema dolaru 0,3 posto, na 1,3167 dolara, da bi se naknadno stabilizirala na 1,32 dolara, pod utjecajem priprema britanskog parlamenta za glasanje o različitim opcijama izlaska Britanije iz Europske unije.