SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLOVI
 
Euroasfaltu i Kolektoru pripremni radovi na izgradnji drugog kolosijeka pruge između Kopra i Divače
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.12.2017. - 07:51:00
Zadnja izmjena: 07.12.2017. - 07:59:49
LJUBLJANA - Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije izabralo je izvođača za pripremne radove za izgradnju drugog kolosijeka staze željezničke pruge između Kopra i Divače. 

Nije bilo žalbi, a izabran je najjeftiniji ponuđač - kompanija Kolektor CPG sa partnerom Euroasfalt iz BiH, izvještava Indikator.ba. Ove dvije kompanije se, međutim, još ne mogu latiti posla, jer je projekat zaustavila žalba Vilija Kovačiča, inicijatora referenduma o zakonu o drugoj stazi, Vrhovnom sudu. Predstavnici vlade već govore o velikoj ekonomskoj šteti, a sva evropska sredstva koja su dobijena su ugrožena.

Pripremni radovi će biti sufinansirani od evropskih fondova dodijeljenih Sloveniji za projekat u okviru Facility Connecting Europe (CEF). Društvo za projektovanje 2TDK još nije u stanju da povuče ovaj novac, pošto zakon o drugoj stazi kojim se dodjeljuje koncesija pomenutoj kompaniji, još nije na snazi.
U preduzeću Kolektor CPG, koja završava takozvanu dodatnu stazu iz koprske luke, su, kako kažu, spremni za novi poduhvat. Izgradnja sedam pristupnih puteva za buduće tunele mogla bi početi u narednih nekoliko dana, ali ugovori još nisu potpisani, jer sve stoji.

Direkcija za infrastrukturu je za pripremne radove dobila 15 ponuda, a izabrala je najjeftiniju, preduzeća Kolektor CPG sa bosanskim partnerima koja iznosi 14,5 miliona eura. Posao bi trebalo da završe za godinu i po dana. Očigledno da će sve biti odgođeno, rasplet vjerovatno čeka ministra, koji je rekao da će dati ostavku ako se druga staza ne bude počela graditi do kraja 2017.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.