SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAM
 
European Travel Ventures i Navigator žele Češku vilu
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 15.02.2015. - 11:13:03
SPLIT - Otvaranje neobvezujućih ponuda za najam i preuređenje Češke vile na Visu u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pokazalo je, prema neslužbenim informacijama iz poslovnih krugova, interes dvaju ulagača, viškog "Navigatora" i švedskog "European Travel Venturesa".
U DUUDI-ju ne žele potvrditi tu informaciju zbog odredbi natječaja, no ravnatelj Ureda Mladen Pejnović otkrio nam je da su ponude ozbiljne i sadrže, među ostalim, idejne nacrte što bi i kako ulagači napravili s Češkom vilom, koju država nudi u najam od 50 godina, piše Slobodna Dalmacija.

I "European Travel Venturesu" je, kao i "Navigatoru", sjedište na Visu, no doznaje se da iza tog ponuđača stoji istoimena švedska tvrtka iz Stockholma. Pejnovićev zamjenik Alen Čičak ističe kako je s gradskom upravom Visa usuglašen nacrt natječaja za davanje Češke vile u najam.

Kad je u pitanju drugi veliki projekt DUUDI-jeva oživljavanja nekadašnjih turističkih sadržaja na Jadranu, projekt Kupari, Čičak je referirao da je DUUDI s općinom Župa dubrovačka usuglasio sporazum o međusobnim obvezama oko stavljanja Kupara u funkciju.

– Raščistili smo imovinsko-pravne odnose za Kupare 1, u što smo uložili godinu i pol dana rada – kazao je Čičak.

Komentirajući otvoreni natječaj za privatizaciju hotela "Plat", Mladen Pejnović je naznačio da postoji veliki interes potencijalnih kupaca, uskrativši daljnje informacije o zainteresiranim ulagačima zbog odredbi natječaja. Osvrnuo se Pejnović i na privatizaciju dubrovačkih hotela "Maestral", rekavši kako država neće smanjivati cijenu prodaje i brzati s prodajom "Maestrala". Čeka se, ustvrdio je ravnatelj DUUDI-ja, prava ponuda.

U DUUDI-ju su se pohvalili i velikim interesom za 34 državna stana u Zagrebu, koja su ponuđena za petogodišnji najam.

Alen Čičak naveo je primjer stana na Britanskom trgu, u strogom središtu Zagreba, od 93 metra četvorna koji je u licitaciji postigao cijenu od 45.500 kuna godišnjeg najma, odnosno deset puta veću cijenu od početne. U najam se nudi i 14 stanova u Osijeku te 39 poslovnih prostora u Zagrebu.

Privatizacija Imunološkog zavoda, prema riječima ravnatelja DUUDI-ja, ušla je u fazu kada četiri ponuđača, "Jadran Galenski laboratoriji" iz Rijeke, "Pharmas", "Visia Croatica" i nizozemski "Bilthoven Biologicals", trebaju obaviti dubinsko ispitivanje poslovnih podataka Zavoda. Pejnović otkriva da su ponuđači za Imunološki zavod zatražili dodatno vrijeme za podnošenje obvezujućih ponuda i da bi odgoda prodaje i ulaganja u Zavod mogla otežati poslovanje tvrtke.

– Moguće su poteškoće s isplatom plaća, ali tu je Uprava da te poteškoće rješava – zaključio je Pejnović.

Komentirajući rezultate poslovanja poduzeća u državnom vlasništvu za prvih devet mjeseci prošle godine, Mladen Pejnović je izrazio zadovoljstvo ukupnom dobiti državnih tvrtki od tri milijarde kuna. Ocijenio je, međutim, kako zadovoljstvo nije potpuno jer su podbacile investicije državnih tvrtki, a pritom je prozvao HEP, Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste.

Još nije gotova uredba DUUDI-ja po kojoj će se ubuduće birati uprave javnih poduzeća, a iz Ureda najavljuju kako će se ti natječaji najvjerojatnije provoditi uz pomoć "head hunter" agencija. Cilj je, ističu u DUUDI-ju, pronaći najbolje menadžere za državne tvrtke.