SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Europska tržišta rastu, Wall Street u padu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.05.2019. - 10:41:51
LONDON - Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugog zaredom, što je posljedica trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok su na europskim tržištima indeksi porasli.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,7 posto, na 25.764 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,8 posto, na 2.859 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 7.816 bodova.

Pad cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi posljedica je rasta napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Washington nedavno povećao carine na uvoz određenih kineskih proizvoda, a Peking najavio protumjere.

Napetostima je dodatno pridonijela odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se kineska telekomunikacijska kompanija Huawei uvrsti na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade.

U kineskim su medijima nakon toga uslijedili oštri komentari, pa tako People's Daily, dnevnik Komunističke partije, piše u komentaru kako Kina u trgovinskom ratu nikada neće biti poražena i poziva na patriotizam.

Iz Pekinga su, također, poručili kako bi daljnji razgovori mogli biti uzaludni ako Washington ne promijeni smjer.

U petak je, pak, televizijska postaja CNBC objavila kako su trgovinski pregovori između SAD-a i Kine zastali.

To je obeshrabrilo ulagače, s obzirom na to da je prethodnih dana Washington poručivao kako će se pregovori nastaviti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ipak, prošloga je tjedna pad indeksa bio manji nego tjedan dana prije jer su podršku tržištu pružili dobri gospodarski pokazatelji i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od 460 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih oko 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,4 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, nakon oštrih gubitaka tjedan dana prije.

To se, među ostalim, zahvaljuje porukama iz Washingtona da će na šest mjeseci odgoditi povećanje carina na uvoz automobila i njihovih dijelova iz Europe i Japana.

Londonski FTSE indeks ojačao je 2 posto, na 7.348 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,5 posto, na 12.238 bodova, a pariški CAC 2,1 posto, na 5.438 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, na 21.250 bodova.