SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREPORUKE
 
Europska zdravstvena iskaznica odličan dodatak putnom zdravstvenom osiguranju
Autor/izvor: Dubravko Prskalo, dubravko.prskalo@cseba.eu
Datum objave: 10.01.2015. - 10:41:58
KOLUMNA - “Oko 20% građana koji putuju u inozemstvo ugovara putno zdravstveno osiguranje.”, zaključak je ankete i procjena hrvatskog Ministarstva turizma.
Ova porazna procjena izrečena je u emisiji “Potrošački kod” Hrvatske televizije. Pod pretpostavkom približne točnosti ovaj je podatak i više no zabrinjavajući, jer mi kojima je osiguranje zanat uglavnom držimo kako po pitanju putnog zdravstvenog osiguranja, za razliku od ostalih vrsta osiguranja, postoji svijest građana o važnosti ugovaranja ovog osiguranja i kako su građani nedvojbeno svjesni ove činjenice. Napomenimo kako je ulazak Republike Hrvatske u EU donio hrvatskim građanima neke nove obveze ali i prava. Jedno od prava koje po novom pripada svim osiguranicima HZZO-a je i pravo korištenja neophodnih i zdravstveno opravdanih zdravstvenih usluga u svim zemljama članicama EU pod istim uvjetima po kojima to ostvaruju i građani zemlje u kojoj je spomenuta usluga nužno potrebna.

Ova informacija sama po sebi dobra je, osobito iz razloga što je ostvarenje prava na EU zdravstvenu iskaznicu besplatno, što je već oko 100.000 naših sugrađana i iskoristilo. Opravdano je pretpostaviti kako su ovo pravo iskoristili upravo građani koji putuju ili namjeravaju putovati u inozemstvo, kao poslovni ljudi, studenti ili turisti. I savjet, provjerite kod Vašeg osiguratelja postoji li u ugovoru o osiguranju odredba o vremenskoj ograničenosti osiguranja na npr. 28 dana od dokazanog prelaska granice Republike Hrvatske, kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja pri mogućem postavljanju zahtjeva za naknadu štete, osobito osobama koje studiraju u inozemstvu ili idu na put kao “backpackeri”.

Upravo “skijaši”, onih famoznih 200.000 illi njihov dobar dio naći će se u dilemi je li im uz europsku zdravstvenu iskaznicu uopće potrebno ugovarati i platiti i putno zdravstveno osiguranje, kako su to dosad i činili.  S obzirom na intenzivnu fizičku aktivnost kojom se pritom bave, preporuka je imati čim veće osigurateljno pokriće jer cijene zdravstvenih usluga u pojedinoj zemlji zaista mogu biti astronomske i iziskuju plaćanje usluge ili njenog dijela i od strane domicilnog stanovništva, a rijetko koji stanovnik zemlje skijaške destinacije ima samo osnovni “socijalni” paket usluga.

HZZO na svojoj web stranici upućuje građane na sklapanje putnog zdravstvenog osiguranja, što je logično jer će trošak nužno potrebne zdravstvene pomoći u konkretnom slučaju platiti ugovorni osiguratelj. Prednost putnog zdravstvenog osiguranja svakako je činjenica kako u slučaju nezgode pri npr. skijanju nije upitno plaćanje troška spašavanja i transporta do zdravstvene ustanove za koje se u određenim okolnostima mora angažirati helikopter ili gorska služba spašavanja, što je besplatno samo u još dvije “tranzicijske” zemlje osim Republike Hrvatske, a u “skijaškim” zemljama nije niti djelomično, a kamoli u cijelosti dio osnovne zdravstvene zaštite na koju mogu računati građani Hrvatske.

Iz osobnog iskustva u radu s ovim štetama znam kako cijena spašavanja helikopterom koje provodi privatna tvrtka u Austriji iznosi 2.500 EUR, iznos za kojeg će se teretiti ozlijeđena osoba u slučaju neugovaranja putnog zdravstvenog osiguranja. Ova činjenica kao i mogućnost ugovaranja osiguranja prtljage ili otkaza putovanja uz putno osiguranje govori kako je ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja prije putovanja u zemlje EU  i dalje dobra odluka. Osim toga u slučaju nezgode ili akutne bolesti očekivano je kako će se do pomoći zbog usluge asistenta doci na kvalitetniji i brži način, bez plaćanja usluga i traženja refundacije troška od strane HZZO po povratku kući. No kroničnim bolesnicima koji putuju u inozemstvo EU zdravstvena iskaznica svakako je dobra vijest, jer  uz prethodnu najavu kod HZZO-a u inozemstvu mogu koristiti i, primjerice, uslugu dijalize bez posebne naknade, što nije pokriveno putnim zdravstvenim osiguranjem. Za korištenje ovakve usluge jedini je preduvjet da namjera boravka u inozemstvu nije liječenje.

Kako god bilo, europska zdravstvena iskaznica odličan je dodatak putnom zdravstvenom osiguranju, posebno imajući u vidu kako je ista besplatna. Cijena obiteljskog paketa putnog zdravstvenog osiguranja za 7 dana i zemlje EU je cca 120 HRK, što zaista nije visoka cijena za kupljeni osjećaj sigurnosti.