SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
Eurostat: Porasle proizvođačke cijene u Hrvatskoj u siječnju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.03.2018. - 07:51:20
BRUXELLES - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u siječnju 2018. godine na mjesečnoj su razini blago porasle, dok je na godišnjoj razini njihov rast dodatno usporio, a slična kretanja bilježi i Hrvatska, pokazale su procjene Eurostata.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU-u u cjelini u ovogodišnjem su siječnju uvećane 0,4 posto u usporedbi s mjesecom ranije, kad su porasle blagih 0,1 posto, pokazalo je u petak objavljeno izvješće Eurostata.

I u 19-članoj eurozoni rast proizvođačkih cijena iznosio je 0,4 posto, nakon revidiranog, također 0,1-postotnog rasta u mjesecu ranije. Prva procjena pokazivala je rast od 0,2 posto u prošlogodišnjem prosincu, napominju u izvješću.

Cijene porasle u svim kategorijama

Rast cijena na mjesečnoj razini u EU pripisuje se poskupljenju energenata, za 1,0 posto, rastu cijena intermedijarnih roba, za 0,7 posto, kapitalnih roba za 0,4 i trajnih potrošačkih roba, za 0,3 posto. Pad cijena zabilježen je samo u kategoriji netrajnih potrošačkih roba, za blagih 0,1 posto.

U eurozoni su cijene porasle u svim promatranim kategorijama, izuzev one netrajnih potrošačkih roba, gdje su skliznule također za 0,1 posto. Intermedijarni proizvodi su poskupili 0,6 posto, kapitalna i trajna potrošačka dobra za po 0,4 posto a energenti, za 0,3 posto.

Ako se isključe energenti, proizvođačke su cijene ukupne industrije na mjesečnoj razini u EU-u uvećane 0,4 posto, a u eurozoni za 0,5 posto.
U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda uvećane za 0,1 posto u odnosu na prosinac lani, kad su pak skliznule blagih 0,1 posto prema mjesecu ranije.
Najizrazitiji rast cijena zabilježen je u Estoniji, od 2,9 posto, Portugalu od 1,5 posto, Rumunjskoj od 1,3 posto, te Danskoj, Latviji i Slovačkoj, za po 1,1 posto.