SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
Eurostat: Proizvođačke cijene u EU i Hrvatskoj pale na mjesečnoj razini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.01.2019. - 08:45:37
BRUXELLES - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i i eurozoni pale su u studenom 2018. na mjesečnoj razini, a pad je zabilježen i u Hrvatskoj, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

U EU su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom smanjene za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima Eurostata uvećane 0,8 posto.

U eurozoni su, pak, pale 0,3 posto nakon također 0,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.
Prema izračunima Eurostata, najviše su na području Europske unije na mjesečnoj razini smanjene cijene u energetskom sektoru, za 1,8 posto. U ostalim su sektorima cijene stagnirale.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a u studenom uvećane blagih 0,1 posto.
Među zemljama EU-a najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježila je u studenom Grčka, za 2,7 posto. Slijedi Nizozemska s padom cijena za 1,4 posto, a potom Litva i Velika Britanija, koje su zabilježile pad cijena za 1,3 posto.
U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale u studenom za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su uvećane 0,5 posto.

Rastom cijena na mjesečnoj razini izdvajale su se Estonija, za 1,7 posto, Danska, za 1,3 posto, te Švedska, za 0,8 posto.
Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u studenom porasle za 4,3 posto, nakon revidiranog 5,5-postotnog skoka u listopadu.

Pritom je daleko najveći rast cijena zabilježen u energetskom sektoru, za 12 posto. Slijedi sektor intermedijarnih dobara s rastom cijena za tri posto.
Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a u studenom na godišnjoj razini uvećane 1,8 posto.

Na području primjene zajedničke europske valute proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u studenom za 4,0 posto, nakon 4,9-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Među zemljama EU-a, najveći skok cijena na godišnjoj razini zabilježila je u studenom Belgija, za 9,3 posto. Slijede Danska s 9,2 posto i Estonija s 8,6 posto.
U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom na godišnjoj razini porasle 1,7 posto, nakon 3,7-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.
Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u Irskoj, za 0,6 posto.