SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Eurozona bilježi blaži pad industrijske aktivnosti u studenom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.12.2019. - 15:03:00
FRANKFURT - Pad aktivnosti u industriji eurozone usporio je u studenome, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit, ističući uzlet optimizma među poslovnim čelnicima zbog stišanih bojazni od trgovinskih ratova.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u studenome za jedan bod u odnosu na prethodni mjesec, na 46,9 bodova, izvijestila je tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Time je podigla njegovu procjenu za 0,3 boda.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti a one više njihov rast.

"Iako i dalje signalilzira snažan pad, PMI proizvodnog sektora donosi i ohrabrujuće signale koji će potaknuti nagađanja da je najgore razdoblje za proizvođače eurozone završilo", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williams.

Nove narudžbe i proizvodnja ponovo su smanjeni, ali blaže nego u listopadu, primjećuju u Markitu.
Među vodećim je gospodarstvima samo Francuska bilježila rast aktivnosti u industriji. Njemačka je ponovo zabilježila najveći pad, a prate je Španjolska i Italija.
Ohrabruju znatno poboljšana očekivanja poslovnih čelnika.

"Možda najviše obećava poboljšanje poslovnog povjerenja, posebno u Njemačkoj", ističe Williams, napominjući da "obnovljeni optimizam proizvođača djelomično zrcali stišanu zabrinutost zbog trgovinskih ratova", dodaje.

"Unatoč tome, ne bismo se trebali previše radovati skorašnjem ponovnom rastu industrije sve dok značajnije ne uspori pad novih narudžbi", upozorava ekonomist Markita.