SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLIN
 
EVN Hrvatska poskupljuje plin za 9,5 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.02.2014. - 20:46:43
ZADAR - Tvrtka EVN Hrvatska najavila je danas u Zadru poskupljenje plina za svoje korisnike, odnosno povećanje cijene za 9,5 posto. U usporedbi s dosadašnjom cijenom plina, koja je iznosila 0,42 kune/po kilovatsatu (kWh), nova cijena za kućanstva je povećana 0,04 kune/kWh, odnosno za 9,5 posto, istaknuli su čelnici tvrtke.

Poskupljenje je, kako objašnjavaju, uslijedilo nakon što je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) krajem prošle godine usvojila te je s počekom ove godine počela primjena nove metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu.

Novi će cjenik biti na snazi do 31. ožujka kada će opet biti korigiran.

Svi su korisnici plina svrstani su u jedan od 12 tarifnih modela, a računi za plin će im biti veći u prosjeku od 3,7 do 10 posto.

Korisnicima čija godišnja potrošnja doseže 2.500 kWh, koji spadaju u male potrošače, cijena plina porast će za oko 50 kuna ili 3,7 posto, a u tu skupinu spada 80 posto korisnika, istaknuo je direktor EVN-a za Hrvatsku Werner Casagrande.

Napominjući kako povećanje cijena za potrošače nije ugodno, ali i kako korištenje plina nosi niz pogodnosti, ustvrdio je da je, unatoč poskupljenju, cijena plina i dalje povoljnija u odnosu na druge energente.

Inače, EVN Hrvatska distributer je plina za Zadarsku županiju, kao i za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku, gdje se sustav još gradi.

U Zadarskoj županiji je do sada na plinsku mrežu spojeno oko 800 malih korisnika, a iz tvrtke najavljuju kako će do kraja godine na mrežu priključiti i prve korisnike u Šibensko-kninskoj županiji.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.