SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEZVANIČNO
 
Evropska komisija o sporu s Hrvatskom: Svi da poštuju obaveze o trgovini
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 07.08.2017. - 19:53:05
BEOGRAD - Evropska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da Komisija interveniše u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stav Evropske unije da "sve strane treba da poštuju obaveze" iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i zemalja regiona.

To je agenciji Beta danas u Briselu izjavio jedan predstavnik za štampu EU, koji je takođe naglasio da "Evropska unija podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju".

Ovaj zvaničnik EU je time odgovorio na pitanje kako Komisija i EU gledaju na zahtev ministara trgovine Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje zavesti uzvratne mere Hrvatskoj.

Evropska komisija je "u kontaktu sa vlastima zemalja kojih se tiče ova situacija", rekao je zvaničnik u sedištu EU, naglasivši da se trenutno procenjuje nastala situacija i "kako se nove mere poklapaju s obavezama".

Funkcioner u Briselu je dodao da "EU poziva sve strane na uzdržanost i da izbegnu zaoštravanje situacije".

Ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na Zapadnom Balkanu, pozvali su danas na sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odluke o taksama, kojima je uvela različit tretman za proizvode uvezene iz trećih zemlja.

Oni su predočili da cena inspekcijskih kontrola, koju je Hrvatska jednostrano uvećala 22 put, treba da odgovara stvarnim cenama i treba da bude uskladjena sa prosečnom cenom u zemljama i EU.

Takodje su zatražili da se Evropska komisija da se uključi u rešavanje ovog problema i stavili do znanja da će Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenuti analizu hrvatskih mera pred tom organizacijom.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Srbija i zemlje regiona ne žele da uvode kontramere protiv Hrvatske zbog povećanja taksi na uvoz voća i povrća, ali da će biti prinudjene da to urade ako se to ne reši na sledećem sastanku koji treba da bude održan do kraja nedelje.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.