SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BLOKADA
 
Facebook blokirao oglašavanjwe za širitelje lažnih vijesti
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 29.08.2017. - 07:28:46
NEW YORK - Facebook se protiv širenja lažnih vijesti na svojoj društvenoj mreži bori algoritmima koji ih prepoznaju, ulaganjima u veliki broj zaposlenika i suradnika koji provjeravaju istinitost vijesti, te blokiranjem plaćenih oglasa koji bi imali za cilj "boostati" objave sumnjivog sadržaja.

Od sada će, pak, još proaktivnije krenuti u borbu protiv onih koji koriste ovu platformu za širenje neistinitih vijesti kojima je jedini cilj zavarati čitatelje.

U ponedjeljak je na službenom Facebookovom blogu objavljeno kako će sustav prepoznavati stranice (Pages) koje često dijele objave označene kao lažne. Provjeru vijesti vrše servisi poput Snopesa i drugih relevantnih novinskih kuća, a kada neka Facebook stranica podijeli previše osporenih sadržaja trajno će joj biti onemogućena kupnja oglasa na Facebooku.

Time bi se trebala barem donekle zaustaviti epidemija širenja lažnih vijesti, kao i rast broja čitatelja koji bi mogli na ovaj način biti zavedeni da povjeruju u razne internetske prevare (hoax) ili političke vijesti kojima je cilj manipulirati biračima. Stranice koje na ovaj način budu izbačene iz programa oglašavanja moći će se u njega vratiti nakon što prestanu dijeliti lažne sadržaje, poručuju iz najveće svjetske društvene mreže.