SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODACI
 
Facebook će obavijestiti sve čiji su podaci završili kod Cambridge Analytice
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 09.04.2018. - 22:39:45
NEW YORK - Svih 2,2 milijarde ljudi koji imaju otvoren račun na Facebooku trebali bi ovih dana dobiti obavijest od te društvene mreže o tome kako se postupa s njihovim privatnim podacima.

Unutar obavijesti bit će o poveznica na stranicu na kojoj se nalaze sve aplikacije koje imaju pristup privatnim podacima – pa će ih korisnici tako moći lako provjeriti i po potrebi im ukinuti pravo pristupa.

Onih 87 milijuna korisnika, pak, čiji su podaci neovlašteno proslijeđeni do analitičke kompanije Cambridge Analytica dobit će nešto drugačije i detaljnije "pismo" od Facebooka. U njemu će biti istaknuto da je ova kompanija, koju su za manipuliranje izborima angažirali političari iz SAD-a i Velike Britanije, pristupila privatnim podacima kojima inače nije trebala imati pristup.

Za to su iskorištene "third party" aplikacije poput thisisyourdigitallife, koja je naizgled služila za ispunjavanje zabavnih kvizova osobnosti, a u pozadini je prikupljala podatke ne samo o onima koji su kvizove ispunjavali, već i o njihovim prijateljima. Takvih je najviše bilo u SAD-u, oko 70 milijuna, a od europskih zemalja najviše je ovime bilo pogođeno Ujedinjeno Kraljevstvo s oko milijun kompromitiranih korisnika.