SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Facebook počeo označavati lažne vijesti
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 05.03.2017. - 16:13:06
NEW YORK - Borba protiv lažnih vijesti na Facebooku je jedna od najaktualnijih tema trenutačno, kad se govori o snazi medija i njihovom utjecaju na ljude.

Facebook je još prije nekoliko mjeseci krenuo u aktivnu kampanju za umanjivanje značaja izmišljenih priča koje kruže tom društvenim mrežom, umanjujući njihov značaj i uklanjajući sadržaj koji korisnici prijave kao lažan.

Sada, pak, uvode novi alat za borbu protiv širenja dezinformacija. Kada korisnici prijave vijest kao lažnu, ili sumnjivu aktivnostprimijete posebni Facebookovi algoritmi, ona će biti prijavljena partnerima koji se bave provjerom istinitosti. U slučaju da stručnjaci barem dvije takve partnerske organizacije potvrde da vijest nema uporište u stvarnosti, ispod nje će se, kad god se pojavi na News Feedu, pojaviti i upozorenje "Disputed by ...".

Kao što vidimo, Facebook neće izravno vijesti proglašavati lažnima, već će navesti da su one "osporene" od strane uglednih analitičara. Neki od njih su Snopes, poznati portal koji već godinama provjerava razne urbane legende i lažne priče s Interneta, te Politifact, američki politički site koji odrađuje sličan posao provjere istinitosti političkih izjava.

Označavanje osporenih vijesti za sada je dostupno samo u nekim zemljama, no očekuje se da će ga uskoro moći vidjeti svi korisnici Facebooka.