SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Facebook zaposlio svoje najveće kritičare
Autor/izvor: SEEbiz / PC Press
Datum objave: 02.02.2019. - 22:02:39
NEW YORK - Facebook je zaposlio svoje kritičare, aktiviste za zaštitu privatnosti korisnika. Riječ je stručnjacima koji su bili među najglasnijim kritičarima Marka Zuckerberga. Želi li Facebook unaprijediti svoj odnos prema korisnicima ili pokušava ušutkati kritičare?

Čini se da se Facebook svaki dan susreće s kritikama na račun privatnosti korisnika i nedostatka kontrole sadržaja. Kao logičan korak, kompanija je odlučila da zaposli najglasnije kritičare. Jedan od njih je Nate Cardoso, odvjetnik Electronic Frontier fondacije, koji je tokom godina bio veoma oštar prema Facebooku.

Cardoso je prije četiri godine napisao da "Facebookov poslovni model zavisi od kolektivne konfuzije i apatije kada je u pitanju privatnost".

Pretpostavljamo da će svoje oštre stavove sada upućivati na internim sastancima u prisustvu Marka Zuckerberga. Pored njega, kompanija je angažovala i Robin Green koja je do sada radila na Open Technology Institute kao i Nathana Whitea koji je radio za neprofitnu organizaciju Access Now.

Facebook je odbio nove zaposlene službeno predstaviti i omogućiti postavljanje pitanja od strane novinara. Ipak, kompanija je izdala zvanično saopštenje gdje se objašnjavaju razlozi angažovanja skorašnjih protivnika. Službenu izjavu dao je Rob Sherman, zamjenik direktora zaduženog za privatnost korisnika:

"Mislimo da je važno da omogućimo novi ugao gledanja u tim koji se bavi privatnošću u okviru Facebooka. To se posebno odnosi na ljude koji na kritički način gledaju naše proizvode, pravila i kompletan proces rada. Znamo da imamo još mnogo toga da učinimo ne samo da bi povratili povjerenje ljudi u Facebook, već i da unaprijedimo njihovo iskustvo kada je privatnost u pitanju. Nadamo se da će novi zaposleni pomoći da poboljšamo način na koji ćemo u budućnosti obrađivati temu privatnosti."

Facebook zaista treba još mnogo raditi kako više ne bi bio na meti kritičara. Prvi korak je svakako da se smanji broj afera sa zloupotrebom podataka korisnika, prije svega djece i tinejdžera.