SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OBNOVA
 
FCA: Posle zimskog odmora sutra startuje proizvodnja u dve smene
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 09.01.2018. - 21:29:14
KRAGUJEVAC - Radnici fabrike Fiat Chrysler automobili Srbija sutra se vraćaju na posao u obe smene, posle zimskog kolektivnog odmora koji je počeo 12.decembra.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata te fabrike Zorana Markovića, danas su radnici prve smene bili angažovani na takozvanom start-upu odnosno četvoročasovnoj probnoj proizvodnji koja je uobičajena posle dužeg prekida rada.

"Naše hale i pogoni su spremni za proizvodnju u 2018. godini i očekujemo standardnu proizvodnju 200 jedinica u prvoj i 200 u drugoj smeni. Nadamo se da će svi zaposleni u ovoj godini da budu uposleni što bi značilo dobre zarade i dobre uslove rada", rekao je Marković agenciji Beta.

On je rekao da kao predstavnik sindikata veruje da će Fiat sigurno ostati u Kragujevcu i da će biti produžen ugovora s tom kompanijom koji je zaključen pre deset godina.

"2018. godina je ta presudna godina u kojoj treba da se obnovi ugovor ili da se proširi, tako da će prema našem sagledavanju ova godina biti jedna od težih i dinamičnijih godina, i što se tiče Vlade, i same kompanije oko pregovora, a samim tim i proizvodnje u kompaniji", rekao je Marković.

On je izrazio žaljenje što se u fabrici još uvek radi samo na modelu "500L" za kojeg se kaže da je "stari" model, odnosno njegovoj restilizovanoj varijanti.

"To je prelazno rešenje ili prelazni momenat do dolaska novog modela koji stalno očekujemo i prizivamo, da kažemo, i Vladu Republike Srbije kao manjinskog vlasnika kompanije i samu kompaniju Fijat da krenu u pripremu za proizvodnju novog modela koji bi uposlio još veće kapacitete i veći broj zaposlenih", rekao je Marković.

On je potvrdio da će radnici FCA u Kragujevcu u februaru primiti januarsku zaradu s drugim delom povećanja koji je dogovoren prošlog leta u pregovorima posle štrajka.

"Sa tim povećanjem najniža bruto osnovica za prvi platni razred biće 42.250 dinara. Time je ispunjen dogovor iz letošnjih pregovora da nam se zarada poveća ukupno za 9,54 odsto", rekao je Marković.