SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MONETARNA POLITIKA
 
Fed još uvijek u stavu "wait and see"
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 06.05.2019. - 10:54:34
ANALIZA - U skladu s očekivanjima, na prošlotjednom zasjedanju FOMC je jednoglasno zadržao referentnu kamatnu stopu u rasponu 2,25% - 2,50%.

Izjava koje je uslijedila nakon sastanaka vrlo je slična onoj s kraja ožujka. Međutim, prijašnja izuzetno oprezna ocjena gospodarskih kretanja sada je značajno izmijenjena/umanjena s obzirom na iznenađujuće snažan rast BDP-a u prvom tromjesečju. S druge strane, očekivanja o usporavanju osobne potrošnje i kapitalnih investicija su zadržana. Razvoj na tržištu rada i dalje se smatra vrlo povoljnim.

S obzirom na kretanja na financijskim tržištima i globalnom gospodarstvu, kao i na i dalje prisutne umjerene inflatorne pritiske, čelnici američke središnje banke pozivaju na strpljenje u procjeni kada će promjena kamatne stope biti neophodna.

S posljednjom odlukom o kamatnim stopama FED je ustvari potvrdio potpuni zaokret u odnosu na "wait and see" stav iz ožujka: povećanja kamatnih stopa sigurno neće više biti u ovoj godini, a prema našim očekivanjima niti u 2020.

Prema mišljenju J. Powella glavni argument protiv povećanja kamatnih stopa su i dalje prigušeni inflatorni pritisci te kako ciljana stopa Fed-a još nije postignuta. Tržišne špekulacije sada idu u smjeru smanjivanja kamatne stope. Naime, neočekivano niska stopa inflacije u prvom tromjesečju potaknula je navedena nagađanja. Međutim, Powell smatra kako su razlozi niske inflacije na početku godine bili privremeni ili jednokratni suprotstavljajući se špekulacijama o smanjenju stope u bliskoj budućnosti.

Smatramo kako je FED ustvari još uvijek u "wait and see" stavu te kako čak i ukoliko se gospodarstvo i tržište rada u narednim tromjesečjima budu kretali snažnije od njihovih projekcija neće mijenjati svoj smjer monetarne politike. Nadalje, u 2020. gospodarsko okruženje bit će još manje pogodno za povećanje kamatnih stopa. Štoviše projicirano usporavanje gospodarske aktivnosti sugerira mogućnost labavljenja monetarne politike i smanjenja kamatnih stopa u 2020. godini.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.