SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Fed nije povećao kamatne stope, najavio strpljivi pristup
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.01.2019. - 20:21:20
WASHINGTON - Federalne rezerve nisu podizale kamatne stope tijekom ovog tjedna i obećale su da će se budući potezi odvijati strpljivo vodeći računa o ekonomskim uvjetima.

U priopćenju objavljenom u srijedu, središnja banka je jednoglasno izglasala da se njezina kamatna stopa kreće u rasponu od 2,25 do 2,5 posto.

Odluka je donesena uz izjavu o bilanci Feda koja ukazuje da će donositelji odluka razmotriti prilagodbu smanjenja portfelja obveznica središnje banke ako to uvjeti opravdavaju. Dužnosnici u toj izjavi također su kazali kako očekuju da će sjelovati s "obilnom ponudom" bankovnih rezervi, što je pokazatelj da će bilanca ostati visoka jednom kad smanjenje bude kompletirano.

U potezu koji predstavlja odstupanje od politike iz proteklih nekoliko godina, Fed je odustao od govora o tome da bi se očekuje postupno povećanje kamatne stope, kako je navedeno nakon sastanka u prosincu - i kazao kako usvaja oprezniji pristup.

"U svjetlu globalnih gospodarskih i financijskih kretanja i prigušenih inflatornih pritisaka, Odbor će biti strpljiv jer određuje koja bi buduća prilagođavanja ciljnog raspona za federalne fondove mogla biti prikladna za podršku tim rezultatima", navodi se u priopćenju.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.