SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAMATNE STOPE
 
Fed signalizirao skoro smanjenje kamatnih stopa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 20.06.2019. - 08:26:55
WASHINGTON - Američke Federalne rezerve signalizirale su smanjenje kamatnih stopa već u srpnju, rekavši da je spremna boriti se protiv rastućih globalnih i domaćih ekonomskih rizika.

Fed je uzeo u obzir rastuće trgovinske napetosti i rastuću zabrinutost zbog slabe inflacije.

Iako je američka središnja banka za sada ostavila nepromijenjenu referentnu kamatnu stopu, promijenjen je sentiment od posljednjeg sastanka o politici.

Veći dio dužnosnika Fed-a smanjio je svoje izglede za ostatak godine za otprilike pola postotnog boda, a predsjednik Feda Fed Jerome Powell izjavio je kako se drugi slažu da se radi o izgradnji nižih stopa; Fed je odbacio svoju obvezu da bude “strpljiv” prije nego što se stopa smanji u znak da je spremna djelovati; a Powell je prestao nazivati ​​slabu inflaciju kao "prolaznu".

Iako se očekuje nastavak gospodarskog rasta, Powell je kazao kako raste zabrinutost nekoliko tjedana od posljednjeg sastanka Fed-a početkom svibnja, s nepredvidivim ishodom trgovinskog spora predsjednika Donalda Trumpa s Kinom i drugim zemljama na vrhu njihovih umova.

Trump je 5. svibnja primijenio nove tarife na Kinu, poduzimao je druge korake koji su pogodili tržišta, a ipak su u posljednje vrijeme poslali signale o napretku u sporu ususret sastanku sljedećeg tjedna s kineskim dužnosnicima.

Predsjednik SAD-a više puta je optuživao Powella i Fed da potkopavaju napore njegove administracije za jačanje gospodarskog rasta i stalno je zahtijevao da se smanje stope.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.