SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROĐENDAN
 
Ferrari slavi 70. rođendan
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.09.2017. - 12:57:55
MODENA - Neki stariji modeli na dražbama se prodaju za milijune eura, a novi su i dalje najbrži na autodromima diljem svijeta. Ferrari ovaj vikend slavi 70. rođendan, a mitski propeti konjić jednako je vatren. 

Ferrari će svoj 70. rođendan slaviti tri dana. Već danas će se u Milanu okupiti 500 automobila, u subotu će se proslava nastaviti u Modeni, i na koncu, u nedelju, u Ferrarijevoj koljevci u Maranellu, na kojoj će nazočiti samo odabrani. 

"Ferrari je mitski brend. Sa svojim uspjesima na utrkama, Ferrari je vrh među sportskim automobilima, to je čarolija zvuka i brzine", kaže automobilistički stručnjak Patrice Verges.

Ova jedinstvena priča u povijesti automobilizma počinje 1929. kada se slavni propeti konjić s talijanskom trobojnicom prvi put pojavio na trkaćim automobilima Alfa Romea, koje je vozio mladi Enzo Ferrari. S Alfom je surađivao do 1938. kada se odlučio posvetiti izgradnji vlastite tvornice automobila. 
Ali tek je 1947. prvi Ferrari, model 125 S, izašao iz tvornice u Maranellu, nedaleko od Modene. 

Ferrari 125 S, plod stvaralačka mašte i inventivnosti Enza Ferrarija, bio je ukrašen danas svima poznatim simbolom u čast Francesca Baracce, talijanskog zrakoplovnog asa iz Prvog svjetskog rata, koji ga je dizajnirao i dao naslikati na repu svojeg zrakoplova. 

"Majka slavnog pilota, koji je poginuo u akciji 1918., rekla mi je jendog dana: 'Cavalino rampante' (propeti konjić) moga sina mora biti na tvojim automobilima, donijet će ti sreću", ispričao je jednom Enzo Ferrari, koji je u znak dodao žutu podlogu, boju njegove rodne Modene. 

Ostalo je povijest. Nakon 68 sezona, Ferrari je najdugovječnija i najuspješnija ekipa Formule 1. 'Scuderia' je zabilježila 228 grand prix pobjeda, 16 momčadskih i 15 pojedinačnih naslova prvaka. 
Ferrari drži i rekord najskupljeg automobila na dražbi. Model 335 S Scagiletti iz 1957. lani je na aukciji u Parizu kupljen za 32 milijuna eura. 

I moderne cestovne modele Ferrarija mogu si prisuštiti samo bogati sretnici, spremni platiti od 150 tisuća do više od milijuna eura za ograničene serije. I moraju biti strpljivi, za model Ferrari 488 čeka se tri godine. 

Poslovni rezultati mogu samo izazvati zavist ostalih proizvođača automobila: prošle godine tvrtka je isporučila samo 8.014 automobila i ostvarila čistu dobit od 400 milijuna eura. 

"Ferrari njeguje najvišu zanatsku vještinu u kombinaciji s bliskim dijalogom sa svojim kupcima", kaže profesor ekonomske strategije na sveučilištu u Milanu Carlo Alberto Carnevale Maffe.

"Time u svoju uslugu uspijeva ugraditi mnogo zahtjeva svojih klijenata, personalizirane upravljače, sjedala, pojedinosti u unutrašnjem dizajnu", a to oni znaju cijeniti, dodaje Maffe. 
"Ali treba i zaslužiti. Morate biti dio kluba. Ima mnogo novobogataša koji bi to htjeli postati, ali ne primaju ih lako", naglašava profesor.