SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR NA POMOLU
 
Fiat Chrysler predlaže spajanje s Renaultom, Italija želi udjel
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.05.2019. - 11:39:31
MILANO - Talijansko-američki automobilski div Fiat Chrysler objavio je u ponedjeljak da je francuskom Renaultu predložio spajanje, a istaknuti zastupnik vladajuće talijanske ekstremno desne stranke Lige poručio je da bi vlada mogla zatražiti udio u novoj kompaniji "simetričan" francuskome.

Fiat Chrysler "uputio je danas neobvezujuće pismo upravnom odboru grupe Renault, predlažući povezivanje poslovanja po formuli pola-pola", stoji u priopćenju talijansko-američke kompanije.

Spajanjem bi nastao treći proizvođač automobila u svijetu koji bi godišnje prodavao 8,7 milijuna automobila. U Fiat Chrysleru izdvajaju i mogući sinergijski efekt u iznosu većem od pet milijardi eura godišnje, povrh onog proizišlog iz Renaultovog partnerstva s japanskim Nissanom i Mitsubishijem.

U Fiat Chrysleru naglašavaju da povezivanje ne bi rezultiralo zatvaranjem proizvodnih pogona i da bi u izvršnom odboru sjedili većinom neovisni direktori.

Objedinjeni portfelj brendova dvije grupe bio bi "širok i međusobno komplementaran... i jamčio bi punu pokrivenost tržišta, od luksuznih do standardnih modela", naglašavaju u Fiat Chrysleru.

Ističući važnost prijelaza na ekološki prihvatljivija i visoko automatizirana vozila, napominju da bi spajanje osiguralo novoj grupi "jaku poziciju u tehnologijama koje mijenjaju industriju, uključujući elektrifikaciju i autonomnu vožnju".

Dionice novonastalog globalnog automobilskog diva bile bi uvrštene u kotacije burzi u Parizu, New Yorku i Milanu, predlažu iz Fiat Chryslera.

Iz Renaulta su priopćili da će se upravni odbor danas sastati kako bi razmotrio ponudu.

Fiat Chryslerova ponuda odmah je izazvala reakcije u talijanskim političkim krugovima.

Talijanska vlada branit će nacionalni interes u spajanju Fiat Chryslera i Renaulta i mogla bi zatražio udio u novom globalnom proizvođaču automobila identičan onome francuske države, poručio je danas istaknuti parlamentarni zastupnik Lige Claudio Borghi u izjavio za La7 TV.

Udio francuske države u Renaultovom kapitalu predstavlja "anomaliju", istaknuo je Borghi. "Mogli bismo zatražiti simetriju" u državnim udjelima, dodao je.