SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Fiat raskida ugovor s Tatom, okreće se Suzukiju
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.05.2012. - 16:14:39
NEW DELHI - Fiat i indijska Tata raskinut će ugovor star šest godina koji je omogućavao talijanskoj kompaniji da prodaje kola u salonima indijskog konglomerata.

Prekid suradnje, međutim, otvara nove mogućnosti i omogućava Fiatu da utire put jačanju suradnje s japanskom kompanijom Suzuki na trećem po veličini azijskom tržištu, ocjenjuju analitičari.

Fiat i Suzuki već više od jednog desetljeća surađuju na azijskom tržištu i jačenje te suradnje bi moglo pomoći talijanskoj kompaniji da pojača prisustvo u Indiji.

Fiat je prodao svega 16.000 automobila u financijskoj godini koja je završena 31. ožujka 2012, što je za 24 posto manje nego u prethodnoj. U Indiji je u tom periodu prodano 2,61 milijuna vozila, kada je ostvarena stopa rasta isporuka od 4,7 posto. Suzuki, koji sudjeluje s 42 posto u prodaji automobila u Indiji, mogao bi imati dosta koristi od Fiata u proizvodnji dizelskih motora i u priključku na trgovačku mrežu na tržištima kao što je Brazil, najvećoj privredi Južne Amerike, u kojoj Fiat ima duboke korijene.