SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Fiatov plan ulaganja od pet milijardi eura u Italiji pod znakom pitanja
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 13.12.2018. - 15:20:06
MILANO – Kompanija Fiat Chrysler Automobili (FCA) možda će revidirati plan o investiranju pet milijardi eura u Italiji, koji uključuje prelazak na ekološki čištija vozila, ukoliko Rim podigne porez na benzince i dizelaše.

„Ako ove mjere budu uvedene od 2019. godine, bit će neophodno sveobuhvatno ispitivanje njihovog utjecaja i ažuriranje planova koje smo najavili“, naveo je šef FCA za Evropu, Pietro Gorlier, u pismu vladinim predstavnicima u sjevernoj regiji Pijemont, na koji se odnosio dio novih investicija, izvještava Reuters.

Amandmanom na Zakon o proračunu za 2019. godinu, koji je donji dom talijanskog parlementa usvojio prošloga tjedna, vlada je odobrila subvencije do 6.000 eura za vozila sa nižim nivoom emisija plinova, ali je uključila i dodatni namet do 3.000 eura za automobile na benzinski i dizelski pogon.

Vlada je, međutim, odmah obećala da će to promijeniti u Senatu, koji tek treba glasati, nakon što je jedna od vladajućih partija osporila navedenu meru.

Talijanske vladajuće stranke – Pokret „5 zvijezda“ i desničarska Liga – nisu se složile po pitanju te naknade, budući da se Liga suprotstavila novim porezima na automobile, dok je ekološki orijentiran Pokret „5 zvijezda“ podržao nova pravila.

Sindikati i udruženja iz automobilskog sektora također su upozorili da će predloženi novi porez naštetiti ne samo proizvođačima vozila, već i cijelom lancu dobavljača, i da bi ceh mogao biti gubitak radnih mjesta.

FCA je prošlog mjeseca objavio da planira potrošiti više od pet milijardi eura na nove modele i čistije motore u Italiji u naredne tri godine, kako bi povećao broj radnih mjesta i profitabilnost.