SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POVRATAK
 
Fikret Abdić nakon 17 godina ponovo u Kladuši (VIDEO)
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 12.09.2012. - 19:52:05
VELIKA KLADUŠA - Velika Kladuša dočekala je povratak Fikreta Abdića nakon gotovo 20 godina izbivanja.

Popularnog Babu u tom zapadnobosanskom mjestu dočekalo je oko hiljadu ljudi, a ne oko 10.000 kako je najavljivano. Na svako spominjanje njegovog imena masa plješće i skandira. Organizacija koju vodi traži od Vlade Federacije BiH da im preda u zakup Agrokomerc po 10 posto višoj cijeni od trenutne cijene zakupa. Pročitana su Abdićeva pisma vlasti. U jednom ovaj 83-godišnjak tvrdi da se osjeća sposobnijim voditi i veće privredne gigante no što je ti bio Agrokomerc.

Nakon što je Abdić uzeo riječ, masa mu je počela skandirati: Babo, Babo!

– Ponosan sam na sve što sam radio – rekao je Babo, posebno se obrativši ženama i mladima.

– Treba mi šest godina da stvorim ponovno ekonomsko čudo koje se zove Agrokomerc – istaknuo je Babo.

Kada je stigao u Kladušu zastao je u centru grada kako bi podigao lične dokumente.

– Osjećam se odlično! Nakon 17 godina i 34 dana ponovno sam ovdje kako bih se sastao s dioničarima i ostalima bez kojih ne bi bilo Agrokomerca – rekao je Babo. Istaknuo je da na granici nije bilo problema, samo provjera. – Kad mi lopovi ulazimo, moraju biti provjere – ironično je dodao.

Bivši je predsjednik autonomne oblasti Zapadna Bosna još 9. marta pušten iz pulskog zatvora, gdje je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zbog ratnih zločina na području BiH. No dosad nije stupao na bosansko tlo zbog sigurnosnih razloga.

Međutim, kako se nezvanično saznaje, danas je odlučio da dođe u prostorije Mjesne zajednice Podzvizd (na Kosama), na sjednicu Izvršnog odbora Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca, koja je trebalo da počne u 17 časova. Tu informaciju, navodno je potvrdila i njegova kćerka Elvira Abdić Jelenović.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.