SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Filmu "Goli" posebno priznanje na festivalu u Sofiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.03.2015. - 16:07:04
ZAGREB - Film "Goli" redateljice Tihe K. Gudac dobio je posebno priznanje žirija u natjecateljskom programu dokumentarnih filmova na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, a četiri domaća filma tek će se natjecati za nagrade u konkurenciji kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu "Kino Pavasaris".
Autorica filma "Goli" u svom se prvijencu suočava s dugogodišnjom obiteljskom tajnom iz prošlosti, boravkom svoga djeda na Golom otoku. Film je već nagrađivan na festivalima, u Sarajevu, na Zagreb Film Festivalu te u Trstu.

U ostalim programima bugarskog festivala, koji se održao od 5. do 15. ožujka, prikazano je još pet domaćih produkcija i koprodukcija - u međunarodnoj konkurenciji "Ničije dijete" Vuka Ršumovića, u konkurenciji balkanskih filmova "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić, "Takva su pravila" Ognjena Sviličića i "Spomenik Michaelu Jacksonu" Darka Lungulova, a u programu Cinema Tomorrow - Discoveries "Zagreb Cappucino" Vanje Sviličić, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Četiri hrvatska filma tek očekuje borba za nagrade na festivalu u Litvi - između 32 ostvarenja iz središnje i istočne Europe za kratkometražnu konkurenciju odabrani su "Kokoška" Une Gunjak, "Tlo pod nogama" Sonje Tarokić, "Poklon predsjednika Nixona" Igora Šeregija i "Odvajanje" Nine Violić.

U ostalim programima festivala, koji će se održati od 19. ožujka do 2. travnja, prikazat će se još "Otok ljubavi", "Takva su pravila", "Goli", "Ničije dijete" i dansko-hrvatka koprodukcija "Itsi Bitsi" Olea Christiana Madsena.

Njemačko-hrvatska koprodukcija "Kokoška" dosad je osvojila više od 20 festivalskih nagrada te Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film, a film "Tlo pod nogama" na 12. Zagreb Film Festivalu Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu "Kockice".

"Poklon predsjednika Nixona" je priča o niskorangiranim obavještajcima unutar JNA koji dobivaju zadatak prevesti poklon predsjednika SAD-a Richarda Nixona drugu Titu na Brijune, a kratkometražni "Odvajanje" o tjeskobi majke zbog emocionalnog odvajanja od djeteta, koja će u Vilniusu imati svoju međunarodnu premijeru.

Taj festival jedan je od najvažnijih kulturnih događanja na Baltiku, s više od 40 tisuća gledatelja. Za svoje obljetničko, dvadeseto izdanje pripremio je projekcije više od 200 filmova u dvadesetak programa.