SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAGA
 
Finska pokreće istragu o curenju podataka s Nokijih mobitela
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.03.2019. - 22:41:59
HELSINKI - Finske vlasti objavile su da će istražiti mogući neovlašteni prijenos podataka s Nokijinih mobitela nakon medijskih izvješća da su korisnički podaci slani u Kinu. Pučki pravobranitelj za zaštitu osobnih podataka Reijo Aarnio kazao je da će istražiti više mogućih problema, uključujući i "je li točno da su osobni podaci prebacivani u Kinu".

Također će nastojati utvrditi je li proizvođač mobilnih telefona "imao pravnu osnovu za to".

Istragom će se nastojati utvrditi i jesu li mogućim neovlaštenim prijenosom podataka prekršeni europski zakoni o zaštiti privatnosti (GDPR).

Odluka o istrazi donesena je nakon izvješća norveške javne televizije NRK, koja navodi da ih je u veljači kontaktirao gledatelj u želji da sazna zašto su podaci o lokaciji poslani s njegovog mobitela na server u Kini.

Iz HMD Globala, kompanije sa sjedištem u Finskoj koja danas proizvodi mobitele brenda Nokia, kazali su za NRK da su podaci prebacivani u Kinu s više mobitela modela Nokia 7. Problem je riješen ažuriranjem softvera koji su preuzeli gotovo svi korisnici, dodali su.

Finska javna televizija YLE objavila je, pak, da su je iz HMD Globala izvijestili da su pojedini telefoni zbog greške pokušavali slati podatke o aktivaciji na server u Kini.

Istraga bi mogla potrajati par tjedana

U tvrtki su istaknuli da na temelju tih podataka nije moguće identificirati korisnike, navodi YLE. U HMD Globalu još nisu odgovorili na upit agencije dpa o prijenosu podataka.

Prema riječima finskog pravobranitelja, istraga bi mogla potrajati nekoliko tjedana, a čeka se odgovor proizvođača.

Aarnio nije želio špekulirati o njezinom mogućem ishodu.