SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REJTING
 
Fitch snizio rejting Saudijske Arabije zbog vojnih napetosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.09.2019. - 18:32:54
NEW YORK - Agencija za kreditne rejtinge Fitch snizila je u ponedjeljak rejting Saudijske Arabije za jednu razinu zbog pojačanih geopolitičkih i vojnih napetosti u regiji Perzijskog zaljeva nakon nezapamćenih napada na saudijsku naftnu industriju.

Dugoročni rejting zemlje u stranoj valuti snižen je s 'A plus' na 'A', uz stabilnu prognozu, objavila je agencija Fitch.

Napad dronovima i projektilima na dva ključna postrojenja, uključujući najveću u svijetu rafineriju u Abqaiqu 14. rujna, prepolovio je saudijsku proizvodnju nafte, podsjeća AFP.

"Premda je naftna proizvodnja u potpunosti obnovljena do kraja rujna, smatramo da postoji rizik daljnjih napada u Saudijskoj Arabiji koji bi mogli rezultirati štetama u gospodarstvu", stoji u Fitchevom priopćenju.

"Zbog posljednjeg napada izmijenili smo naše ocjene ranjivosti infrastrukture saudijskog gospodarstva na regionalne vojne prijetnje", pojašnjavaju u agenciji.

Izmijenjena je i ocjena o kontinuiranom pogoršanju saudijske fiskalne i vanjskotrgovinske bilance i o ranjivosti na regionalne vojne prijetnje.

Iako su odgovornost za napade preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran, Sjedinjene Države i Saudijska Arabija tvrde da iza napada stoji Teheran.

Huti su izveli na desetke napada dronovima i projektilima na mete u Saudijskoj Arabiji, uključujući naftna postrojenja.

"Prema našem mišljenju, Saudijska Arabija ranjiva je na eskalaciju geopolitičkih napetosti s obzirom na njezin naglašeni stav u vanjskoj politici, uključujući blisku povezanost s američkom politikom prema Iranu i kontinuiranu upletenost u rat u Jemenu", kažu u Fitchu.

"Smatramo da postoji opasnost da SAD i Saudijska Arabija budu uvučene u dublji sukob s Iranom", zaključuju u agenciji Fitch.