SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NLB
 
Formirana stručna komisija za zaštitu Nove Ljubljanske banke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.03.2018. - 20:07:42
LJUBLJANA - Ustavna komisija slovenskog parlamenta u ponedjeljak je imenovala stručnu komisiju ekonomista i pravnika zaduženih izraditi prijedlog ustavnog zakona u svrhu zaštite Nove Ljubljanske banke (NLB) od presuda hrvatskih sudova vezanih na tzv. prenesenu staru deviznu štednju hrvatskih štediša nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb.
Vlada Mire Cerara spremna je sudjelovati u traženju rješenja za zaštitu imovine NLB-a i podržava ciljeve zakonskog rješenja koje je dala oporba, no dodaje da sredstva koja će u konačnici biti upotrebljena moraju biti u skladu sa "slovenskim ustavom, međunarodnim pravom i pravnom stečevinom EU-a", zbog čega će zakonski prijedlog što su ga uložili zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) i stranke Nova Slovenija (NSI) biti potrebno doraditi.

Spomenute su stranke predložile da parlament u sadašnjem sastavu, prije svog raspuštanja zbog skorih parlamentarnih izvora, donese ustavni zakon kojim bi se Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) koja je u 100-postotnom vlasništvu države, zabranila bila kakva isplata prema rješenjima hrvatskih sudova, u slučajevima koji se vode u tužbi Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke protiv NLB-a, a vezano za prenesenu deviznu štednju hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci Zagreb.

Prijedlog ustavnog zakona koji su predložile te dvije stranke predviđa i "financijske kompenzacije" koje bi na imovini hrvatskih poduzeća u Sloveniji koja su u državnom vlasništvu mogla provoditi slovenska financijska uprava ako bi do ovrha na imovini NLB-a u Hrvatskoj zbog pravomoćnih rješenja u tužbama protiv NLB-a zbog stare devizne štednje ipak došlo.

Rasprava o takvom zakonskom prijedlogu u ponedjeljak je započeta na ustavnoj komisiji u parlamentu jer je za prijedlog takvog zakona potrebna dvotrećinska većina i kompliciran postupak inicijative za promjenu ustava.

Oporba inzistira da se unatoč vremenskom tjesnacu zbog parlamentarnih izbora koji se očekuju krajem svibnja ili početkom lipnja ustavni zakon potvrdi što prije.
Za to će - navode poznavatelji slovenskog zakonodavnog sistema - biti potrebno nekoliko sjednica ustavne komisije i barem dvije izvanredne sjednice parlamenta.