SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREOKRET
 
Fortune Global 500: Kina prvi put ispred SAD-a
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.07.2019. - 12:37:00
Zadnja izmjena: 27.07.2019. - 12:37:25
NEW YORK - Kina je prvi put pretekla SAD na najnovijoj listi najvećih svjetskih kompanija prema ukupnim prihodima. Ovu informaciju je objavio američki magazin Fortune.

Naime, od debija Fortuneove liste "Global 500" u 1990. godini, na njoj su do sada isključivo dominirale američke kompanije.

Budući da se globalni odnos snaga mijenja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući deset tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mjestu sa 121 poduzećem koje se našlo na rang listi.

Veteran na rang listi, američki trgovinski lanac Walmart, osigurao je vodeću poziciju šestu godinu zaredom, i po 14. put od 1995. godine je ostvario više od 500 milijardi dolara prihoda.

Iza američkog maloprodajnog diva je najveća kineska državna naftna i plinska kompanija Sinopec, čiji je prošlogodišnji drastičan rast prihoda i profita uspio zaobići geopolitičke poteškoće u uvjetima trgovinskog rata između Washingtona i Pekinga.

Anglo-nizozemdska kompanija Royal Dutch Shell, koja je ostvarila prihode od oko 396,5 milijardi dolara, obezbedila je treću poziciju, dok su se na četvrtom i petom mjestu našle dvije kineske državne kompanije, China National Petroleum i State Grid, sa prihodima u iznosu od 392,9 milijardi dolara i 387,05 milijardi dolara.

Usprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju s udjelom od 25,6 posto u ukupnim prihodima top 500 globalnih kompanija, u usporedbi s 28,8 posto koliko pripada američkim kompanijama.

Ukupan prihod svih kompanija koje su navedene na listi iznosi 32,7 bilijuna dolara, što je devet posto više nego godinu dana ranije i iznosi više od jedne trećine svetskog BDP-a.