SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Franak najveći gubitnik na valutnim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.07.2017. - 16:21:27
LONDON - Dolar je u petak na međunarodnim tržištima blago oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta uoči objave procjene rasta američkog BDP-a u drugom kvartalu, a pod pritiskom je jutros bio i švicarski franak.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo na 93,755 bodova, nakon što je trgovanje u četvrtak završio u plusu od 0,2 posto.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1700 dolara, što znači da mu je cijena porasla za oko 0,2 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem tržišta. Tečaj dolara prema jenu gotovo je stagnirao, na 111,14 jena.

Među gubitnicima je jutros bila i švicarska valuta. Franku je cijena prema dolaru pritom oslabila 0,3 posto, na 96,77 centa, čime je njegov gubitak od početka tjedna premašio više od dva posto, pa je na sigurnom putu najvećeg tjednog gubitka prema dolaru od listopada 2015. godine.

Njegovi su gubitci bili nešto izrazitiji prema euru, jer su ulagači postali optimističniji u pogledu imovine iskazane u eurima nakon nedavnih optimističnih komentara iz središnje monetarne vlasti u eurozoni. Jutros je franak prema euru oslabio za 0,5 posto, na 1,1328 franaka za euro.

"Tradicionalno bliska korelacija između eura i franka se mijenja budući da su postala sve snažnija očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) početi lagano privoditi kraju svoju popustljivu monetarnu politiku", kazao je Masashi Murata, viši valutni analitičar u Brown Brothers Harrimanu.

Analitičari u banci Morgan Stanley očekuju daljnje slabljenje franka temeljem stajališta da je on i dalje "najviše precijenjena valuta u skupini 10 najvećih svjetskih gospodarstava G10" unatoč ovotjednom slabljenju.

Najveću pozornost tržišta će danas ipak posvetiti podatku o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju. Ekonomisti procjenjuju da je najveće svjetsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo po stopi od oko 2,6 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u prvom kvartalu. Solidan podatak o rastu nesumnjivo će donijeti olakšanje američkoj valuti nakon najnovijeg vala prodaja, mišljenja su analitičari.