SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAGA
 
Francuska pokrenula istragu o aktivnostima LafargeHolcima u Siriji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.06.2017. - 12:23:57
PARIZ - Francuska je pokrenula sudsku istragu o aktivnostima francusko-švicarskog proizvođača cementa i građevinskog materijala LafargeHolcima u Siriji, objavio je u utorak ured državnog tužitelja u Parizu.

Istraga je pokrenuta 9. lipnja a razmatra moguće "financiranje terorističke skupine" i "ugrožavanje života" u Siriji, priopćeno je iz ureda pariškog državnog tužitelja.

Provode je tri suca, od kojih je jedan fokusiran na pitanja vezana za borbu protiv terorizma a dvojica na financijska pitanja.

Glasnogovornica LafargeHolcima kazala je za Reuters da zasada nemaju komentara na tu temu.

Krajem travnja iz proizvođača cementa i građevinskog materijala najavili su odlazak izvršnog direktora Erica Olsena nakon što je internom istragom utvrđeno da je kompanija naoružanim skupinama u Siriji plaćala svojevrsni reket kako bi osigurala nesmetan rad cementare u toj zemlji.

U ožujku ove godine u LafargeHolcimu su priznali da su se služili "neprihvatljivim praksama" kako bi osigurali rad cementare u Siriji. Priznanje se nadovezalo na medijska izvješća s početka godine da je francuska vlada podigla tužbu protiv Lafargea zbog kupnje nafte u Siriji za potrebe rada cementare u Džalabiji, čime su prekršene sankcije.

Lafarge je kupio cementaru 2007. godine i do 2010. uložili su u nju nekih 680 milijuna dolara. Bilo je najveće inozemno ulaganje u Siriji izvan energetskog sektora.

Cementara je zatvorena prije spajanja Lafargea sa švicarskim konkurentom Holcimom 2015. godine.

Sumnja se da je Lafarge kupovao naftu u Siriji, kršeći time zabranu Europske unije iz 2012. godine koja je sastavni dio šireg paketa sankcija protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Prema istraživačkom članku koji je prošle godine objavio francuski dnevni list Le Monde, Lafarge je u dogovoru s naoružanim skupinama u Siriji, uključujući ekstremistički ISIS, utanačio zaštitu svojih poslovnih interesa u toj zemlji.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.