SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Frankfurtska burza najavljuje europsku alternativu londonskom tržištu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.10.2017. - 08:04:18
FRANKFURT - Operater frankfurtske Deutsche Boerse najavio je formiranje alternativnog tržišta u Europskoj uniji za pojedine važne financijske transakcije koje se trenutno obavljaju na londonskom tržištu dionica, nastojeći Londonu preoteti što više poslova nakon Brexita.

Podružnica njemačke kompanije Eurex udružila je snage sa skupinom velikih banaka, uključujući Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank i JP Morgan, sa ciljem izgradnje pozicije u segmentu usluga kliringa financijskih transakcija.

Najava europske alternative londonskom tržištu odnosi se na kliring "kamatnih swapova" koje kompanije koriste kako bi se zaštitile od promjena u kamatnim stopama, odnosno kako bi s njima špekulirale.

Kliring spada među krupne zalogaje za koje će se boriti London i europski financijski centri paralelno pripremama Btritanije za izlazak iz Europske unije.

Bruxelles je u svibnju objavio da će Londonu nakon Brexita uskratiti pravo da i dalje bude sjedište kompanija koje obavljaju usluge kliringa eurskih transakcija. Time bi glavni grad Britanije izgubio pristup financijskim tokovima koji se godišnje mjere u tisućama milijardi.

Nakon što Britanija u ožujku 2019. godine izađe iz EU, banke sa sjedištem u Velikoj Britaniji izgubit će i dozvolu za rad u zemljama EU.

Europske metropole poput Pariza, Amsterdama i Dublina već su uložile značajne resurse kako bi nagovorile banke da se za Brexit pripreme uspostavom podružnice baš na njihovom području.

Njemačkom financijskom centru Frankfurtu zasada polazi za rukom zasjeniti glamurozniju europsku konkurenciju. Očekuje se da bi u tom gradu moglo biti otvoreno i do 10 tisuća novih radnih mjesta u bankovnom sektoru, pokazuje istraživanje koje je naručila lobistička grupa Frankfurt Main Finance.

Velike američke i azijske banke već su se odlučile za Frankfurt.

Britanski Sunday Times izvijestio je ovog tjedna da Goldman Sachs i još četiri banke čitavu godinu dana prije preseljenja troše desetke tisuća eura kako bi za djecu svojih zaposlenika rezervirale mjesta u frankfurtskim školama s programima na engleskom jeziku.

Iz Goldman Sachsa su prošlog tjedna izvijestili da su u Marienturmu, neboderu u izgradnji, unajmili prostor za oko tisuću radnika.