SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Fujifilm preuzima Xerox za 6,1 milijardi dolara
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 02.02.2018. - 08:26:00
Zadnja izmjena: 02.02.2018. - 12:48:39
TOKIO - Japanska tvrtka Fujifilm koja se bavi fotografskim aparatima i pripadajućom opremom za iznos od 6,1 milijardi američkih dolara preuzet će američku tvrtku Xerox, piše Bloomberg. 

Obje tvrtke već više od 50 godina na azijsko-pacifičkom tržištu imaju zajedničku joint venture tvrtku Fuji Xerox, a sada će se i ostatak Xeroxa uključiti u tu tvrtku.

Xerox već neko vrijeme bilježi lošije financijske rezultate na svom primarnom tržištu, pisačima i pripadajućim tehnologijama za poslovnu primjenu, ponajprije zbog smanjenja potražnje za takvom vrstom proizvoda. S druge strane, Fujifilm će putem Fuji Xeroxa znatno ojačati svoj sektor s pisačima zahvaljujući mnogobrojnim Xeroxovim patentima i tehnologijama te stručnim osobljem.

Tvrtka Fuji Xerox djelovat će s dva središta, u Tokiju i iz postojećeg Xeroxovog sjedišta u Norwalku (američka savezna država Connecticut). Ova akvizicija sa sobom povlači i proces konsolidacije koji uključuje otpuštanje 10 tisuća zaposlenika u Aziji.

Što se tiče Xeroxa, riječ je o tvrtki koja je osnovana 1906. godine, a osim po svojim pisačima poznata je i po svom laboratoriju PARC koji je u 70-im godinama prošlog stoljeća iznjedrio neke od tehnologija koje su postale standard u modernom računalstvu (npr. grafičko sučelje, WYSIWYG uređivači teksta, laserski pisači i Ethernet tehnologija).

Tadašnje vodstvo nije znalo niti imalo vizije za komercijalizaciju razvijenih inovativnih prototipova, nego su to umjesto njih učinile druge tvrtke.