SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCJENE
 
Funta bi mogla nastaviti jačati
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.10.2017. - 22:25:23
LONDON - Nakon neuobičajeno dugog razdoblja slabljenja zbog odluke o Brexitu, britanska funta je posljednja dva mjeseca ojačala u odnosu prema većini valuta, navode analitičari Admiral Marketsa.

Dodaju da je tečaj funte u odnosu prema euru, stoga i hrvatskoj kuni, porastao gotovo za 5 %, a u trenutku pisanja analize, tečaj EUR/GBP, na platformama Admiral Marketsa iznosio 0.8840, što je približno 13 % iznad razine na kojoj je bio prije britanskog referenduma o napuštanju EU-a.

"Najvažniji razlog početka jačanja britanske valute je realna podcijenjenost tečaja. Naime, nakon odluke o Brexitu funta je oslabila za približno 20 %, a zasad nema većih negativnih gospodarskih posljedica takve odluke. Dio onih investitora koji su iz straha prodavali funtu, sad je ponovno kupuje, dok mnogi drugi prepoznaju dobru priliku za ostvarivanje profita na valutnom tržištu te kapital prebacuju u britansku valutu, čime joj dižu vrijednost. Drugi razlog kretanja tečaja su trenutne politike centralih banaka. Europska centralna banka je prošlog tjedna donijela odluku o početku normaliziranja monetarne politike, no proces vraćanja kamatnih stopa bit će nešto sporiji od očekivanja investitora na financijskim tržištima. To je dovelo do rasprodaje EUR i kupnje ostalih valuta", navode iz Admirala i dodaju da bi s druge strane, britanska centralna banka (Bank of England), u četvrtak mogla podignuti visinu referentnih kamatnih stopa, što bi bilo prvo takvo dizanje nakon deset godina ekstremno labave monetarne politike.

"S vremenom će to dovesti do veće isplativosti štednje i posjedovanja britanskih državnih obveznica, što u pravilu dovodi do jačanja valute. Treći razlog slabljenja eura i jačanja funte u posljednim tjednima su događaji u Kataloniji. Naime, dio banaka i ostalih sudionika na Forex tržištu zabrinut je da bi proglašenje neovisnsti najbogatije regije moglo destabilizirati financijski sustav cijele Španjolske, a to bi moglo usporiti gospodarski rast u cijeloj eurozoni, navode iz Admirala.