SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Funta ojačala pred novo glasanje u birtanskom parlamentu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.03.2019. - 12:48:38
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao prema košarici ostalih vodećih svjetskih valuta u relativno mirnom trgovanju na međunarodnim tržištima, dok je funta ponovno jačala pred novo glasovanje o brexitu u britanskom parlamentu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ojačao blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja, na 96,994 boda.

Slabiji od očekivanja podaci o inflaciji u SAD-u u veljači i slabljenje prinosa na američke državne obveznice razlozi su koji prigušuju potražnju za dolarom, kažu analitičari.

Tečaj eura pritom se nije značajnije promijenio u odnosu na završetak trgovanja dan ranije pa se jutros kretao na 1,1287 dolara.

I japanskom jenu, koji obično bude privlačan investitorima kad vlada neizvjesnost na gospodarskom i političkom planu, cijena se također zadržala nedaleko razina zabilježenih na prethodnom zatvaranju, na 111,36 jena za dolar.

Britanska funta ojačala je, pak, za oko 0,6 posto prema dolaru i euru jer investitori očekuju da će britanski parlamentarci danas glasati protiv brexita bez sporazuma o razdruživanju od Europske unije.

Premda sporazum koji je premijerka Theresa May ispregovarala s EU-om ni u drugom pokušaju nije dobio podršku parlamenta, gubitci funte su ograničeni jer većina investitora ipak vjeruje da će Britanija izbjeći brexit bez dogovora i umjesto toga tražiti odgodu datuma izlaska iz EU-a postavljenog za 29. ožujka.

Na valutnim tržištima uglavnom se mirno trgovalo, a ulagači su oprezni jer se zazor od rizika prelio s azijskih na europska tržišta, primjećuje Reuters.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.