SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SOLARNA ENERGIJA
 
GEN-I i obitelj Toljanić predstavili svoju prvu sunčanu elektranu
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 27.09.2018. - 16:16:00
Zadnja izmjena: 27.09.2018. - 16:18:22
VRBNIK - Tvrtka GEN-I Zagreb je u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Gospoja (PZ Gospoja), u vlasništvu obitelji Toljanić, danas predstavila projekt svoje prve sunčane elektrane u Hrvatskoj, vrijedan više od 178 tisuća kuna.

Elektrana PZ Gospoja, postavljena na imanju jednog od najupečatljivijih malih hotela na Jadranu, vrbničkog Vinotela Gospoja, prva je sunčana elektrana, koju je Grupa GEN-I postavila u Hrvatskoj. Grupa GEN-I ovime pokazuje kako se nakon 500 već postavljenih sunčanih elektrana u Sloveniji, njezin fokus na zelenu energiju širi i na Hrvatsku.

- Kao prvi opskrbljivač energijom u regiji, koji je uveo mikro solarne elektrane u svoju ponudu, redefinirali smo tržište samoopskrbe električnom energijom. Drago nam je što ovakvo ekološki rješenje možemo predstaviti i na hrvatskom tržištu i to u suradnji s PZ Gospoja, gospodina Toljanića, koji je prepoznao ekonomsku i ekološku vrijednost projekta. Ovo je dobar primjer i za druge poduzetnike, pogotovo u turizmu, koji ljeti imaju velike troškove električne energije te lokaciju objekta s dovoljno sunca - rekao je Robert Golob, predsjednik Uprave Grupe GEN-I.

Franjo Toljanić, vlasnik PZ Gospoja, istaknuo je da postavljanjem sunčane elektrane u sklopu hotela Vinotel razmišljaju o budućnosti, smanjenju troškova te brizi za okoliš.

- Također, sunčana elektrana omogućit će nam manju ovisnost o električnoj energiji iz mreže i promjenama cijena opskrbe koji se događaju na tržištu. Na ovaj se način već danas trudimo napraviti pomak prema ekološkom i održivom turizmu te gospodarstvu - izjavio je Toljanić.

Elektrana, jačine 20,52 kW, izrađena je po principu „ključ u ruke". Očekivana godišnja proizvodnja elektrane PZ Gospoja je 25.240 kWh zelene energije, a godišnje smanjenje CO2 procjenjuje se na 10.558 kg. Povrat investicije očekuje se u razdoblju od 10 godina s godišnjom uštedom u vrijednosti oko 14 tisuća kuna. Vrhunska kvaliteta sastavnih dijelova, stručna montaža te redovno održavanje osigurava vijek trajanja elektrane od 30 godina i više.

Predviđena ušteda troška električne energije u razdoblju od 30 godina za sunčanu elektranu PZ Gospoja iznosi preko 418 tisuća kuna.