SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAGRIJAVANJE
 
Globalno zagrijavanje usporeno, ali još predstavlja prijetnju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.12.2014. - 14:37:05
LIMA - Nakon obećanja koja su Kina, SAD i EU dali za ograničavanje svojih emisija stakleničkih plinova nove procjene trenda globalnog zagrijavanja u ovom stoljeću pokazuju usporavanje, no razina zagrijavanja i dalje je opasna, navodi se u znanstvenom israživanju objavljenom u ponedjeljak.
Prema programu praćenja klime (Climate Action Tracker), koje provodi neovisna skupina znanstvenika, temperature bi do 2100. trebale porasti za oko tri stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje što je najniža vrijednost otkad je uspostavljeno praćenje klime kojim se kontroliraju obećanja koja su vlade dale od 2009.

Prema istraživanju koje je objavljeno tijekom pregovora o klimi, koji se pod okriljem UN-a vode u Limi, tempo zagrijavanja 'sporiji' je za 0,2 do 0,4 stupnja Celzija u odnosu na ranija predviđanja nakon obećanja Kine, SAD-a i EU posljednjih tjedana o ograničavanju emisije stakleničkih plinova.

No čak i uz to porast temperature od tri stupnja Celzija izazvao bi mnogo ekstremnije vremenske uvjete poput toplinskih valova i oluja, ometanu opskrbu hranom i vodom i ubrzano topljenje ledenih pokrova Grenlanda i Antarktike.

Novi pokazatelji i dalje su daleko iznad cilja koji je 2010. postavilo gotovo 200 zemalja za ograničavanje prosječnog zatopljavanja površine na do dva stupnja Celzija.

Prag od dva stupnja Celzija smatra se pragom nakon kojeg slijede puno opasnije klimatske promjene.

Temperature su već porasle oko 0,9 stupnjeva Celzija od kraja 19. stoljeća, prema odboru UN-a za klimatske promjene.

Unatoč tomu znanstvenici koji prate klimu kažu kako obećanja najvećih zagađivača znače napredak u pravom smjeru.

Kina je prošlog mjeseca obećala da će njezine emisije vrhunac dosegnuti 2030. SAD se suglasio sa smanjivanjem emisije ugljičnog dioksida do 2025. na razinu koja je manja za 26 do 28 posto u odnosu na razinu 2005. U listopadu EU je najavio kako će smamnjiti do 2030. emisiju ugljičnog sdioksida za 40 posto u odnosu na razinu iz 1990.
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.