SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Goldman Sachs: Tesla će trebati dodatnih deset milijardi dolara
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.05.2018. - 08:39:40
NEW YORK - Kompaniji Tesla trebat će dodatnih 10 milijardi dolara u naredne dvije godine za planove širenja u Kini, ali i "puko preživljavanje", misle analitičari Goldman Sachsa.

Opcije za prikupljanje sredstava su nove obveznice, konvertibilne obveznice i slično, ali svaka od tih opcija ima mane, kažu u banci.

"Vidimo nekoliko opcija koje su dostupne kompaniji kako bi se mogla dugoročno zadužiti, što bi trebalo omogućiti Tesli da financira svoje ciljeve rasta ", napisao je analitičar Goldman Sachsa David Tamberino.

Međutim, izdavanje tih obveznica može se odraziti na kreditni profil kompanije što bi dalje potencijalno utjecalo na sadašnje dioničare.

Analitičari upozoravaju da je pitanje pod kakvim će tržišnim uvjetima Tesla morati tražiti dodatni kapital, za što dio njih najavljuje da će se dogoditi već ovog ljeta. Tesla se dosad financirala raznim kombinacijama izdavanja obveznica, novih dionica i kredita, a profitira i od niza subvencija kojima vlasti potiču proizvodnju i kupovinu električnih automobila.

Prije nekoliko dana objavili smo i da je George Soros počeo kupovati obveznice Tesle. Bude li ga pratilo još nekoliko većih investitora, to će biti znak da Musk ipak ima povjerenje tržišta. 

Samo u prošloj godini Tesla je izgubila preko dvije milijarde dolara. Kompanija je gubila 6.500 dolara u minuti i potrebno joj je još dvije milijarde dolara da preživi tekuću godinu, procjenjuje Bloomberg.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.