SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNALI
 
Google doznaje vašu lokaciju i bez GPS-a
Autor/izvor: SEEbiz / bug.hr
Datum objave: 22.11.2017. - 20:49:21
NEW YORK - Od početka ove godine mobiteli s Googleovim operacijskim sustavom Android aktivno prate lokaciju svojih korisnika čak i kada su u njihovim postavkama isključene lokacijske usluge. Do ovog otkrića došla je ekipa portala Quartz, a Google je njihove nalaze potvrdio.

Kako nas, dakle, Google prati? Kada u postavkama isključimo lokacijske usluge, one se odnose samo na korištenje GPS lociranja, no u mobitelima postoji dovoljno drugih tehnologija koje se mogu iskoristiti za razne svrhe, pa tako i za praćenje lokacije.

Google, naime, putem signala s baznih stanica može triangulacijom dobiti više-manje točno mjesto na kojem se pojedini uređaj nalazi. A da stvar bude bolja (ili gora, ovisi kako se uzme), oni ovu mogućnost koriste kako bi locirali svoje korisnike bez njihovog znanja.

Praćenje lokacije korisnika obavlja se čak i kada na mobitelu nisu uključene nikakve aplikacije, pa i onda kada je iz njega izvađena SIM kartica. Ovakav način praćenja

Google koristi unutar sustava koji je zadužen za slanje push notifikacija na mobitele ovisno o njihovoj lokaciji.

Nakon što su ih s Quartza razotkrili, iz Googlea su poručili da će poduzeti korake kako bi se do kraja mjeseca prekinulo s ovakvim načinom praćenja korisnika, koje se incognito provodi već 11 mjeseci. Radilo se, kažu iz Googlea, o testiranju opcije koja je trebala dovesti do brže isporuke poruka. Podaci o lokaciji korisnika dobiveni na ovaj način nisu korišteni ni za što, već su odmah po zaprimanju bili brisani. Kako su time mislili poboljšati način dostave poruka do korisnika, nisu pojasnili.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.