SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNALI
 
Google doznaje vašu lokaciju i bez GPS-a
Autor/izvor: SEEbiz / bug.hr
Datum objave: 22.11.2017. - 20:49:21
NEW YORK - Od početka ove godine mobiteli s Googleovim operacijskim sustavom Android aktivno prate lokaciju svojih korisnika čak i kada su u njihovim postavkama isključene lokacijske usluge. Do ovog otkrića došla je ekipa portala Quartz, a Google je njihove nalaze potvrdio.

Kako nas, dakle, Google prati? Kada u postavkama isključimo lokacijske usluge, one se odnose samo na korištenje GPS lociranja, no u mobitelima postoji dovoljno drugih tehnologija koje se mogu iskoristiti za razne svrhe, pa tako i za praćenje lokacije.

Google, naime, putem signala s baznih stanica može triangulacijom dobiti više-manje točno mjesto na kojem se pojedini uređaj nalazi. A da stvar bude bolja (ili gora, ovisi kako se uzme), oni ovu mogućnost koriste kako bi locirali svoje korisnike bez njihovog znanja.

Praćenje lokacije korisnika obavlja se čak i kada na mobitelu nisu uključene nikakve aplikacije, pa i onda kada je iz njega izvađena SIM kartica. Ovakav način praćenja

Google koristi unutar sustava koji je zadužen za slanje push notifikacija na mobitele ovisno o njihovoj lokaciji.

Nakon što su ih s Quartza razotkrili, iz Googlea su poručili da će poduzeti korake kako bi se do kraja mjeseca prekinulo s ovakvim načinom praćenja korisnika, koje se incognito provodi već 11 mjeseci. Radilo se, kažu iz Googlea, o testiranju opcije koja je trebala dovesti do brže isporuke poruka. Podaci o lokaciji korisnika dobiveni na ovaj način nisu korišteni ni za što, već su odmah po zaprimanju bili brisani. Kako su time mislili poboljšati način dostave poruka do korisnika, nisu pojasnili.