SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJE
 
Google: Moramo učiniti više kako bismo obuzdali nelegalni sadržaj i dezinformacije
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 05.11.2017. - 19:55:39
DUBLIN - Direktor kompanije Google za Europu izjavio je da ovaj internetski div mora učiniti više kako bi obuzdao nelegalni sadržaj i dezinformacije, nakon što su američke kompanije kompromitovane zbog ruske uloge na američkim izborima 2016. godine.

"Napravili smo određeni napredak, ali očigledno moramo učiniti više", izjavio je Matt Brittin novinarima u europskom stožeru kompanije Googlea u Dublinu.

Nakon što je pokrenuta istraga o izbornom miješanju Moskve i mogućoj suradnji s kampanjom predsjednika Donalda Trumpa, Facebook, Google i Twitter su vlastima predočile neophodne korake za oslobađanje svojih platformi od dezinformacija, propagande i provokacija.

U njihovom svjedočenju stoji da su kompanije otkrile iznenađujuće nove podatke, pokazujući da je desetine milijuna Amerikanaca bilo izloženo lažnim vijestima, što ranije nije bilo poznato.

Iz Facebooka su istakli da su prilikom očigledne političke umiješanosti bile uključene usluge za razmjenu fotografija Instagrama, a da je sumnjive objave vidjelo oko 20 milijuna Amerikanaca.

Brittin je u intervjuu u četvrtak otkrio da su Rusi tokom proteklih izbora veoma ograničeno upotrebljavali njihova oglašavanja, naglašavajući da su postojala dva računa sa potrošenih blizu 4.700 dolara za reklamiranje.

Dodao je kako su lažne vijesti loše, i da će nastaviti da poboljšavaju svoju politiku djelovanja protiv toga.