SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽALBA
 
Google se žalio na rekordnu kaznu EK zbog Androida
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.10.2018. - 16:03:00
Zadnja izmjena: 10.10.2018. - 16:13:26
NEW YORK - Poznata svjetska internetska tražilica Google uložila je prigovor na rekordnu kaznu Europske komisije u iznosu 4,3 milijarde eura zbog kršenja pravila o tržišnoj utakmici operativnim sustavom Android za 'pametne' telefone i tablete.

Google je žalbu predao Europskom sudu pravde u utorak, samo dan uoči isteka roka.

Osim rekordne kazne u ovogodišnjem srpnju, EK je Googleu također naložila da iz temelja promijeni model poslovanja vezan za Android.

Google prema ocjeni EK zlorabi tržišnu moć za vlastitu korist. Tako traže od proizvođača da na uređaje instaliraju njegove aplikacije za pretraživanje i preglede kako bi imali pristup Googleovoj trgovini aplikacija.

Nekim dobavljačima plaćaju za instaliranje isključivo Google Searcha te ograničavaju mogućnost proizvođača da prodaju alternativne verzije Androidu, konstatirala je Komisija.

"Google je koristio Android kao instrument za učvršćivanje dominantnog statusa svoje tražilice", rekla je prilikom izricanja kazne europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Google je signalizirao da u slučaju da bude primoran mijenjati poslovni model, Android možda više neće biti besplatan softver.

Tehnološki div već je najavio da će se žaliti na odluku EK, što bi moglo značiti dugotrajnu sudsku bitku.