SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
MARAKEŠKI SPORAZUM
 
Grabar-Kitarović: Ministarstvo nije odradilo svoju zadaću, trebaju se zbrojiti
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.11.2018. - 13:48:26
ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je oštro osudila djelovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova zbog toga što nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada izaziva prijepore oko toga dokumenta.
Jutarnji list u ponedjeljak je objavio pismo što je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u kolovozu poslala glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu u kojem, među ostalim stoji da joj je iznimno drago što će sudjelovati na usvajanju dokumenta o migrantima u Marakešu.Tri mjeseca kasnije, promijenila je mišljenje i odustala od odlaska u Marakeš.

Zašto?

'Od toga ne bismo trebali stvarati novi ideološki prijepor', kazala je.

"Iz dana u dan sve je veći broj država koje odustaju od toga sporazuma iz raznih razloga. Ja se ne povodim za SAD-om niti Austrijom ili bilo kojom državom, nego za interesima RH", naglasila je.

Pitanje migracija može se riješiti globalnim dogovorom na globalnoj razini, podsjetila je.

''Držala sam da će Marakeški sporazum regulirati dio tih pitanja, i u u kolovozu sam poslala poruku glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu da ću doći u Marakeš. U međuvremenu se dogodilo niz promjena, ispalo je da ne postoji globalni dogovor o migracijama...

Sve više država odustaje od toga, ne povodim se za SAD-om, Austrijom... već interesima Republike Hrvatske. Ne želim se opravdavati oko toga, ovo je umjetno kreirano pitanje da bi se skrenula pozornost s važnih pitanja u Hrvatskoj. Pravi problemi su, kaže predsjednica, Uljanik, ljudi koji rade i ne primaju plaću te iseljavanje mladih. Problem iseljavanja mladih, istaknula je predsjednica, neće se riještiti Globalnim kompaktom.

Predsjednica je prebacila odgovornost na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jer je ono trebalo informirati javnost o Globalnom kompaktu i jer je ono bilo nositelj svih poslova oko kompakta.

"Resorno ministarstvo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ono je koordinator pregovora i nije odradilo svoju zadaću. Umjesto da objavljuju moju korespodenciju, imali su obvezu informirati građane o čemu je riječ, što se potpisuje odnosno ne potpisuje u Marakešu...", poručila je Kolinda Grabar Kitarović i dodala da je ministarstvo obaviješteno da ona neće ići u Marakeš.

"Uz dužno poštovanje svim diplomatima, ministarstvo se treba zbrojiti", poručila je.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.